Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2020 12:19
Čas čtení 1:15
Antonín Havlík

Česko vyvíjí novou vakcínu na boj s koronavirem. První výsledky by měly být za dva měsíce

NEWS ADAM VOJTĚCH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Čeští vědci se zapojili do vývoje vlastní vakcíny proti koronaviru. Co o ní víme?

Česko vstupuje na cestu k přípravě vakcíny proti nemoci covid-19, která ochromila celý svět. Na pondělní tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zároveň doplnil několik informací, které přípravy přibližují.

Věnovat se jim bude Státní zdravotní ústav (SZÚ), Ústav hematologie a krevní transfuze a Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Na vakcínách již pracují od konce února v podobě nezbytných rešerší a nejrůznějšího vyhodnocování.

Doporučeno
Jak koronavirus ovlivnil holičství, restaurace, bary nebo posilovny? Zeptali jsme se jich Jak koronavirus ovlivnil holičství, restaurace, bary nebo posilovny? Zeptali jsme se jich 20. dubna 2020 17:35

„Vakcína má zajistit navození obranyschopnosti organismu proti covid-19. Výzkum je nyní v první, laboratorní fázi. Celkem budou tři. Po každé z nich bude velmi přísně hodnocena. Bezpečnost vakcíny je klíčová,“ uvedl Vojtěch. Na dotování vývoje se chce podílet i ministerstvo zdravotnictví. Náklady jsou zatím nízké, ale měly by růst. 

Česko si raději udělá samo

Česko se na vývoji nové vakcíny hodlá podílet i z důvodu složité dostupnosti jakýchkoli léků a větší míry soběstačnosti. V zemích celého světa je o ně totiž velký zájem – znát to bylo v minulosti například u remdeziviru, který bylo komplikované získat pro české pacienty. Každá země bude chtít nejdříve zásobit ochranné látky pro své vlastní občany.

Čeští vědci se zapojili do vývoje vlastní vakcíny proti koronaviru. První výsledky by měli mít za dva měsíce
Zdroj: Sergei Kiselev, Moscow News Agency photo via AP/TASR

„Vše se dělá v laboratoři, která je speciálně zabezpečená, vyšetřoval se tam MERS, vyšetřují se tam život ohrožující látky. Ráno tam zaměstnanec vstoupí a odpoledne odtamtud vychází po celotělovém osprchování,“ řekl podle serveru iRozhlas ředitel SZÚ Pavel Březovský. Třetí fáze vývoje přinese testování na hlodavcích, které odhalí případné nežádoucí účinky.  Testování na zvířatech bude probíhat podle předpisů zákona na ochranu zvířat.

Odborníci zároveň s tímto významných ohlášením výzkumu varují, že se nemusí podařit. Je totiž prozatím v rané fázi výzkumu. S prvními informacemi mají čeští lékaři a vědečtí pracovníci přijít nejdříve zhruba za dva měsíce

Domů
Sdílet
Diskuse