Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2020 12:11
Čas čtení 0:58
Antonín Havlík

Nakaženého taxikáře z Prahy dnes pustí domů. Remdesivir zřejmě zabral, muž je v dobrém stavu

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Z nemocnice se dostane po dvou měsících léčení.

Experimentální lék remdesivir zřejmě zabral. Případ koronavirem nakaženého taxikáře Roberta M., který byl dokonce v kritickém stavu, má dobrý konec. Pacienta mají propustit dnes odpoledne z pražské Všeobecné fakultní nemocnice do domácího léčení. Informaci potvrdila serveru iDnes.cz mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Po dvou měsících tak pacient opustí prostory nemocnice. Robert M. byl zlomovým případem v koronavirové krizi – jakožto 38. nakažený v řadě byl prvním pacientem bez jakýchkoli vazeb na nakažené, kteří přijeli ze zamořené severní Itálie. Po tomto případě nabralo šíření koronaviru v Česku rychlý spád, který vyústil až v nouzový stav a radikální zpřísnění života v zemi. 

Nakažený taxikář je v dobrém zdravotním stavu. Remdesivir zabral, pustí ho domů
Zdroj: LFN Praha
Doporučeno
„Tihle lidé jsou andělé,“ říká o lékařích pražský taxikář, který se nakazil koronavirem. Jako jediný je léčený Remdesivirem „Tihle lidé jsou andělé,“ říká o lékařích pražský taxikář, který se nakazil koronavirem. Jako jediný je léčený Remdesivirem 15. dubna 2020 7:25

Taxikář byl v kritickém stavu, nejdříve byl diagnostikován se zápalem plic v pražské Thomayerově nemocnici. Poté ho převezli do Všeobecné fakultní nemocnice, kdo ho připojili k přístroji na mimotělní oběh, která se dává pacientům, jímž stav srdce a plic neumožňuje poskytnout dostatečný „výkon“ k udržení života.

Jako jediný Čech dostával nitrožilně deset dnů v řadě experimentální americký lék remdesivir. Právě ten zřejmě zabral, byť to podle lékařů vzhledem ke zkušebnímu charakteru léku není průkazné. 

O lékařích, kteří se o něj starali, řekl Robert v děkovném videu, že to jsou to andělé (psali jsme zde). „Všem lidem, co mi tu pomáhají, bych chtěl vzkázat, že jim hrozně moc děkuji. Moc si vážím, že mě z toho dostali, že to dokázali, že to nevzdali, že jsem tady a za to jsem moc šťastný. Obdivuji, jak tu lékaři a sestry dennodenně nastavují svůj krk. Přitom vědí, jak je to nakažlivé, mají rodiny, děti a stejně pomáhají,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse