Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2020 11:56
Čas čtení 0:54
Vojtěch Vanda

Povinná maturita z matematiky nebude, rozhodli poslanci

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Povinná maturita z matematiky, která měla začít platit od roku 2021, se nakonec neuskuteční. Poslanci ji neschválili.

Poslanecká sněmovna zrušila povinnou maturitu z matematiky, která neměla minout maturující žáky středních škol už od roku 2021. Poslanci ve středu schválili změnu zákona. Žáci by měli mít stále možnost si vybrat mezi maturitou z matematiky a cizím jazykem. Tento návrh nyní poputuje do Senátu a nakonec k prezidentu republiky. S informací přišly Novinky.cz.

Doporučeno
Protilátky proti koronaviru nemají skoro žádní Češi, ukázala studie kolektivní imunity Protilátky proti koronaviru nemají skoro žádní Češi, ukázala studie kolektivní imunity 6. května 2020 11:10

Žáci, kteří budou v roce 2021 maturovat, žili doposud v nejistotě, jestli bude matematika povinným předmětem k maturitě. Poslanci o tom debatovali prakticky celé volební období. Sněmovna byla rozdělena na odpůrce povinné maturity z matematiky, mezi nimiž byl i ministr školství Robert Plaga, kterého podpořila opozice z řad Pirátů, ODS, TOP 09 i SPD, a příznivce z řad poslanců ANO a ČSSD.

Příznivci zkoušeli protlačit i alternativní plán, který by zavedení povinné maturity odložil o dva roky, návrh však neprošel. Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová k tomu uvedla, že povinná maturita z matematiky je nutností, kterou už některá gymnázia zavádí. Proti tomu se ale ohradil poslanec Dominik Feri, podle něhož by studenti stále měli mít možnost si vybrat.

Doporučeno
Chceš se dozvědět, jak rozjet vlastní úspěšný projekt? Sleduj REFRESHER přednášku v rámci Pražského Barcampu! Chceš se dozvědět, jak rozjet vlastní úspěšný projekt? Sleduj REFRESHER přednášku v rámci Pražského Barcampu! 4. května 2020 20:12


„Neměli bychom dělat z mladých lidí hlupáky, ale měli bychom jim nechat volbu pro výběr budoucího povolání,” citovaly Novinky.cz Feriho. Návrh poslance za TOP 09, tudíž možnost volby, podpořili i Piráti.

Poslaneckou sněmovnou prošly i další návrhy v čele se zveřejňováním anonymizovaných dat výsledků přijímacích zkoušet společnosti Cermat, lesních školek nebo studia cizinců.

Domů
Sdílet
Diskuse