Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. června 2020 14:43
Čas čtení 2:04
Dominik Vetrák

Jeffrey Epstein znásilňoval stovky nezletilých dívek. Dokument na Netflixu odkrývá případ predátora, kterého kryla vláda

FILMY A SERIÁLY FILMY 2020 NETFLIX
Uložit Uložené

I přes řadu důkazů běhal usvědčený sexuální násilník Jeffrey Epstein na svobodě.

Loni zatkli finančního žraloka Jeffreyho Epsteina. Sexuálně zneužíval i nezletilé ženy. V minulosti ho několikrát stíhali, díky svému majetku a kontaktům na významných pozicích v USA se ale vždy dokázal vyhnout přísnému trestu.

Za své zločiny si odseděl pár měsíců ve vězení, ačkoli skutečně nešlo o žádné vězení. Jak moc, vliv, známosti a peníze dokáží ovládnout i nejvyšší politické elity v USA, ti ukáže dokument Jeffrey Epstein: Filthy Rich: na Netflixu.

Doporučeno
Netflix je zárukou geniálních seriálů. Toto je 10 nejlepších, které musíš vidět Netflix je zárukou geniálních seriálů. Toto je 10 nejlepších, které musíš vidět 13. června 2020 13:03

Dokument sleduje více než 20 let jeho života, od pracovních začátků, po první kroky na finanční scéně, kde se mu podařilo nashromáždit obrovský majetek, až po současnost. V případě, že tohoto člověka neznáš, doporučujeme o něm nic negooglit a na dokument se rovnou podívat.

Epsteina usvědčili ze sexuálního obtěžování, kuplířství a znásilňování nezletilých dívek. Jak se později ukázalo, žen byly stovky a podle všeho možná i tisíce. K mnoha skutkům ale chybí přímé důkazy. Dokument postupně vytahuje výpovědi prvních obětí, které se rozhodly vyjít s pravdou na povrch. Postupně jich přibývá mnohem více a policie na Floridě začíná chápat, že má co dočinění se sexuálním násilníkem obrovských rozměrů.

Jeffrey Epstein znásilňoval stovky neplnoletých dievčat. Dokument na Netflixe odkrýva prípad pedofila, ktorého kryla vláda
Zdroj: Netflix

Některé události v životě Epsteina jsou šokující. Ani jedna z nich přitom není pozitivní. Neradi bychom prozradili, co všechno se v dokumentu děje, protože tě řada věcí překvapí. 

Celý příběh je rozdělen do čtyř hodinových epizod. V každé z nich vystupují Epsteinovy oběti, právníci, státní zástupci a policisté. Uvidíš i záznamy z výslechu Epsteina, kde obvinění odmítá nebo se odvolává na své právo nevypovídat. Jednotlivé rozhovory jsou pokaždé zajímavé, zvláště, když jde o vyšetřovatele a zástupce státní moci. 

Dokument by se ale dal udělat poutavější a kratší. Místy jsem se přistihl, že chytám do rukou mobil. Obsah dokumentu byl totiž repetitivní a párkrát jsem měl dojem, že mi autoři prostřednictvím scén a rozhovorů vlastně jen opakují již předané informace. 

Jeffrey Epstein znásilňoval stovky neplnoletých dievčat. Dokument na Netflixe odkrýva prípad pedofila, ktorého kryla vláda
Zdroj: Netflix

V prvních epizodách mi trochu překážely i klasické znělky dokumentů, které se přidávají do různých scén či natočených sekvencí, díky kterým si má divák lépe představit, o čem oběti mluví. 

Dokument sice nepřichází s žádnými novými či revolučními formami vyprávění příběhu, což se ale nedá považovat za chybu. Zaujmou tě samotné události a výpovědi vyšetřovatelů, kteří pokaždé přijdou s nějakou šokující informací o tom, jak se Epstein dokázal i přes množství důkazů pohybovat na svobodě. S každou další částí narůstá i tvůj hněv a znechucení, takže se tvůrcům daří vyvolat v divákovi emoce.

Vzhledem k tématu bych ale čekal, že se jim to podaří ještě lépe. Máme tu stovky znásilněných dívek, ale já měl dojem, že dokument se více věnuje právní stránce případu. Většina výpovědí jeho obětí v sobě nenesla moc emocí, což se snaží vynahrazovat alespoň poslední epizoda. Je jasné, že se to dá vnímat subjektivně a tobě to možná bude připadat úplně naopak. Já jsem ale měl dojem, že by dokument mohl být emocionálně údernější. 

Sledování dokumentu nepovažuji za zabitý čas, ale pokud bych si místo toho přečetl nějaký delší článek, asi bych na tom byl z informativního a emocionálního hlediska stejně. Tyto ženy si zasloužily vyprávět svůj příběh a možná tím namotivovat i další ženy, které si prošly něčím podobným. S přimhouřenýma očima proto uděluji sedm bodů z deseti.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse