Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2020 17:25
Čas čtení 0:51
Vojtěch Vanda

Strážníci z Brna si museli poradit s dvoumetrovým hroznýšem

NEWS BRNO
Uložit Uložené

Hroznýšovec duhový, který se svíjel v Brně-Bystrci, není jedovatý. Člověku však ublížit umí pořádně.

Žena, která minulý týden procházela kolem jednoho z panelových domů v Brně-Bystrci, se hodně divila, když zjistila, co se skrývá za zvláštním klubkem, které prozkoumávala před jedním z jeho vchodů. Zvíře, které se jevilo jako plaz, bylo ve skutečnosti bezmála dvoumetrovým hroznýšovcem duhovým. Žena proto zavolala strážníky, pro něž byl odchyt tohoto druhu hada premiérou.

Doporučeno
V Česku budou celý týden tropy, v Praze a Brně bude platit teplotní výstraha V Česku budou celý týden tropy, v Praze a Brně bude platit teplotní výstraha 10. srpna 2020 11:38

K odchytu došlo minulý týden v  brněnské čtvrti Bystrc v úterý dopoledne. Ve vysoké trávě byl schoulen had, pro kterého si následně po zavolání na linku městské policie přijela odchytová služba. Přestože to byla pro policejní službu s tímto druhem plaza premiéra, odchyt se povedl, had byl lapen a odevzdán do péče specialistů.

Herpetolog Roman Zajíček následně vysvětlil, o jaký druh hada se jedná. „Jde o hroznýšovce duhového žijícího převážně v Jižní a Střední Americe. Živí se myšmi nebo mláďaty potkanů,“ uvedl. Vzhledem k tomu, že počasí nebylo pro hada v den odchytu příznivé, bylo deštivo a chladno, prochladl. Ideální prostředí pro hroznýšovce je totiž 28 °C.

Doporučeno
Demonstrace v Bělorusku jsou řízeny z Česka, tvrdí Lukašenko Demonstrace v Bělorusku jsou řízeny z Česka, tvrdí Lukašenko 10. srpna 2020 16:29

Zajíček je prý ročně zaměstnán se zhruba třicítkou odchytů nalezených plazů, z nichž většina jsou různě zabarvené užovky. Hroznýšovec tak byla pro něj premiéra. V moravské metropoli se totiž nejčastěji chovají kobry a chřestýši. A čím je tedy poslední odchytnutý had vůbec nebezpečný? „Jakákoli neodborná manipulace je nebezpečná a případné kousnutí tímto druhem může vést k poranění tepen,“ doplnil Zajíček.

Domů
Sdílet
Diskuse