Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2020 17:20
Čas čtení 0:50
Adam Smeták

V Chorvatsku se výrazně zhoršila epidemiologická situace. Hygiena vydává doporučení pro turisty

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Doporučení přichází kvůli výraznému zhoršení situace kolem pandemie ve Francii a Chorvatsku.

Pro Čechy cestující do Chorvatska a Franice či zpět byla vydána doporučení. Hlavní hygienička Jarmila Rážová na tiskové konferenci uvedla sérii opatření, která se vzhledem k výrazně zhoršené situaci s koronavirem v těchto dvou zemích, doporučují. Na evropském semaforu momentálně červeně svítí Španělsko a Rumunsko. Při návratu z těchto zemí je třeba podstoupit do 72 hodin test. 

„Je důležité, abyste se vyhýbali místům, kde se kumuluje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách, jako jsou bary, noční podniky. Je lepší zůstat na čerstvém vzduchu. Cestovatelé by měli udržovat bezpečnou vzdálenost alespoň 2 metry od cizích osob, a to jak ve vnitřních prostorách, tak i ve venkovních jako jsou zahrádky či pláže,“ uvedla Rážová na tiskové konferenci k Čechům a Češkám mířícím do Chorvatska či Francie. Dále doporučila zakrytí úst a nosu v MHD a dodržování hygieny. 

Hlavní hygienička promluvila také k lidem, kteří se v Chorvatsku či Francii již nacházejí. Doporučila jim po návratu 14 dní sledovat svůj zdravotní stav. V případě příznaků respiračního onemocnění se doporučuje kontaktovat praktického lékaře.  

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Uvedla i další doporučení: „Vyhýbat se hromadným akcím a dodržovat bezpečný odstup minimálně 2 metry od ostatních. Zvážit návštěvy domovů seniorů a jiných rizikových skupin. V případě návštěvy mít ochranu úst a nosu. Při cestách hromadnou dopravou, pokud možno, používejte roušku nebo jiný prostředek ochrany úst a nosu.”

Domů
Sdílet
Diskuse