Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. září 2020 13:51
Čas čtení 0:42
Matej Krajčovič

Brazilské fotbalistky budou dostávat stejné platy jako muži. Chceme rovnost pohlaví, říká federace

SPORT
Uložit Uložené

Brazílie v oblasti fotbalu razí myšlenku rovnoprávnosti.

Fotbalisté patří k vůbec nejlépe placeným sportovcům, ale týká se to jen těch nejúspěšnějších a prakticky výhradně mužských klubů. 

CNN však nyní informuje, že brazilská fotbalová federace již od března začala ženskému národnímu týmu platit stejné platy, jako dostávají muži oblékající ikonický žluto-zelený dres. Totožné jsou denní výplaty i prize money za úspěchy na mezinárodních turnajích.

„Ženy dostanou stejné denní sazby jako ti, kteří je již dostávají. Pokud ženský tým vyhraje nebo postoupí přes jednotlivá kola příštích olympijských her, dostanou stejně jako muži,“ uvedl šéf federace Rogério Caboclo.

Doporučeno
Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera 1. září 2020 16:46

Oznámil to na tiskové konferenci, kde zároveň jmenoval dvě nové koordinátorky pro brazilský ženský fotbal. Ten patří k těm vůbec nejlepším na světě, Brazilky se dostaly například do finále MS v roce 2007 a na olympiádách byly třikrát čtvrté a dvakrát druhé.

Podobnou politiku rovnoprávnosti mezi pohlavími razí i Austrálie, Norsko nebo Nový Zéland, tedy země, kde mužský fotbal až tak dominantní není.

Obhájci rozdílných platů naopak připomínají, že zápasy mužů obvykle sleduje více diváků a těší se i vyššímu zájmu sponzorů, takže muži si na platy svými výkony prostě vydělají.

Domů
Sdílet
Diskuse