Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2020 13:42
Čas čtení 1:05
Daniel Kopejska

Sněmovna schválila zákaz klecového chovu slepic a drezůru volně žijících zvířat v cirkusech

NEWS
Uložit Uložené

Zákon nyní posoudí senát. Zákaz klecového chovu by měl vzejít v platnost od roku 2027.

Rozhodování předcházela akce Měsíc v kleci, kde se ve zvětšených replikách klecí zavírali dobrovolníci a upozorňovali tak na problematiku klecových chovů. Mezi nimi byl třeba i Jakub Prachař, Tomáš Klus, Ben Cristovao nebo Dewii.

S touto problematikou veřejnost také bojovala pomocí petic a posíláním mailů. Rok 2027 byl pro zákaz klecových chovů vybrán kvůli patnáctileté životnosti momentálně nainstalovaných klecí, které se začaly používat v roce 2012. Zároveň bude tak čas jednat o náhradě pro chovatele, informuje iDnes.

Doporučeno
Drastický stream z českého klecového chovu: slepice se ozobávají, chodí přes mrtvá těla, jsou extrémně namačkané Drastický stream z českého klecového chovu: slepice se ozobávají, chodí přes mrtvá těla, jsou extrémně namačkané 22. ledna 2020 16:35

Přítomní, kteří hlasovali pro zachování současného stavu argumentovali tím, že spotřebitel si už dnes může sám vybrat, jaká vejce si bude kupovat. Některé obchodní řetězce prohlásily, že ze svých pultů stáhnou vejce z klecových chovů už v roce 2025.

Ministr zemědělství Miroslav Toman z ČSSD řekl poslancům: „Pokud by mělo dojít k zákazu klecových chovů, tak jednotně v celé Evropské unii.“ Proti návrhu vystoupil také Václav Klaus mladší za Trikolóru: „Nemůžeme zlikvidovat české drůbežáře a mít supermarkety plné cizích klecových vajec.“ K návrhu se už typicky na instagramovém profilu Dominika Feriho vyjadřují lidé, primárně pozitivně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Náš společný návrh prošel ❤

Příspěvek sdílený Dominik Feri (@choco_afro),

Prošla také novela o zákazu cirkusové drezůry pro volně žijící zvířata. To prošlo na rozdíl od chovu slepic sněmovnou bez problémů a se souhlasem většiny. Rozhodnutí ve sněmovně osvětlil František Vácha, poslanec z TOP 09: „Jde o zákaz vystupování zvířat, které se teprve narodí. Současná zvířata budou moci dále vystupovat. Nikdo je neutratí a nesní.“ Podpořen byl i zákaz vystupování divokých druhů zvířat.

Domů
Sdílet
Diskuse