Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2020 16:35
Čas čtení 0:58
Antonín Havlík

Drastický stream z českého klecového chovu: slepice se ozobávají, chodí přes mrtvá těla, jsou extrémně namačkané

ZAJÍMAVOSTI ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Na šokujících záběrech jsou vidět oškubané, bledé slepice, namačkané na sobě, které se klovou, stojí na jiné mrtvé slepici a šlapou po sobě navzájem.

Aktivisté ze spolku OBRAZ opět poukázali na hrozné podmínky slepic v českém klecovém velkochovu. Zveřejnili čtyřicetiminuový stream z klece, který ukazuje každodenní drastické podmínky zvířat v takovém prostředí. Podle OBRAZu se jedná o záběry z produkční Farmy Svinčany v Pardubickém kraji provozované společností Vejce.cz.

Z videa je patrné, že oškubané, nemocně vypadající slepice se na malém prostoru hromadně oklovávají, přelézají po sobě, krčí se a šlapou po jiné slepici, která nevyhovujícím podmínkám již podlehla a zemřela. V čase 37:10 je dokonce vidět hromadná bitka. Leží na zemi, kterou tvoří pouhé dráty. Jak poukazuje spolek, taková krutá realita se týká čtyř milionů slepic v České republice.

Doporučeno
Nové video z českých velkochovů ukazuje ztrápená zvířata přežívající v hrozných podmínkách Nové video z českých velkochovů ukazuje ztrápená zvířata přežívající v hrozných podmínkách 12. srpna 2019 23:59

Nemusela by, pokud by na našem území poslanci úplně zakázali klecový chov. O návrhu zákona momentálně jednají, zákaz by měl velkofarmy přimět skončit s nevyhovujícími klecemi od roku 2027. Spolek OBRAZ se zveřejněním videa rozhodl návrh podpořit. 

„Toto unikátní video podává věrné svědectví o každodenním životě slepic v klecových chovech. Slepice jsou vystresované, agresivní a o kus životního prostoru doslova bojují i přesto, že snímaná klec byla naplněna jen ze tří čtvrtin. Takové zacházení se zvířaty do 21. století rozhodně nepatří a my vítáme návrh poslanců na legislativní zákaz klecových chovů slepic v ČR," uvedl předseda spolku OBRAZ Marek Voršilka.

Podle něj se tato problematika stala „velkým tématem pro celou zemi“. Slepice se nemůžou v malých klecích pořádně hýbat, protáhnout křídla, proběhnout se, popoletět. Umírají nemocné a apatické. Podle agentury Median by tři čtvrtě Čechů nechalo klecový chov slepic zakázat. Supermarkety se v minulosti již zavázaly, že přestanou prodávat vejce z tohoto typu chovu.

Domů
Sdílet
Diskuse