Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. října 2020 17:50
Čas čtení 0:54
Daniel Kopejska

Praha má zastávku Olgy Havlové

ZAJÍMAVOSTI VÁCLAV HAVEL
Uložit Uložené

K příležitosti 84. výročí narození Václava Havla je v Malešické ulici nyní zastávka nesoucí jméno jeho první ženy.

K příležitosti výročí narození prvního porevolučního prezidenta Václava Havla byla pojmenována autobusová zastávka po jeho první choti. Zastávka nese název Olgy Havlové a jezdí zde linky 133, 267, 908 a 909. Na svém profilu na Twitteru to oznámila Pražská integrovaná doprava. Václav Havel se narodil 5. 10. 1936 a dnes by oslavil 84. výročí.

Doporučeno
Praha testuje nové zastávkové označníky, ten první má elektronický displej s aktuálními odjezdy a příjezdy Praha testuje nové zastávkové označníky, ten první má elektronický displej s aktuálními odjezdy a příjezdy 30. září 2020 18:41

Text, kterým profil uvedl novou zastávku, připomíná legendární inzerát z Rudého práva, kde hlásná trouba komunistického režimu otiskla blahopřání svému největšímu nepříteli. Ferdinand Vaněk je alter ego Václava Havla z divadelní hry Audience, která je částečně autobiografická. Skryté přání mělo velký úspěch a vydání zmizelo z prodejových kiosků.

Olga Havlová byla vůbec první dámou České republiky. Intenzivně se věnovala charitativním aktivitám a založila Výbor dobré vůle a Nadaci Olgy Havlové, v následujících letech Olga rozhodla, že se každý rok bude udělovat cena Olgy Havlové pro osobnost se zdravotním postižením, která se velmi zasloužila o zlepšení podmínek života lidí s postižením.

Doporučeno
Chceš potkat Justina Biebera nebo Katy Perry? Navštiv tyto pražské podniky vyhledávané celebritami Chceš potkat Justina Biebera nebo Katy Perry? Navštiv tyto pražské podniky vyhledávané celebritami 17. ledna 2024 16:00

V roce 1995 byla oceněna medailí pro Ženu roku a dle veřejného mínění byla pokládána za nejvýznamnější ženu republiky a byla autoritou i v cizině. Zemřela 27. ledna 1996.

Domů
Sdílet
Diskuse