Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. října 2020 v 17:50
Čas čtení 0:54
Daniel Kopejska

Praha má zastávku Olgy Havlové

ZAJÍMAVOSTI VÁCLAV HAVEL
Uložit Uložené

K příležitosti 84. výročí narození Václava Havla je v Malešické ulici nyní zastávka nesoucí jméno jeho první ženy.

K příležitosti výročí narození prvního porevolučního prezidenta Václava Havla byla pojmenována autobusová zastávka po jeho první choti. Zastávka nese název Olgy Havlové a jezdí zde linky 133, 267, 908 a 909. Na svém profilu na Twitteru to oznámila Pražská integrovaná doprava. Václav Havel se narodil 5. 10. 1936 a dnes by oslavil 84. výročí.

Doporučeno
Praha testuje nové zastávkové označníky, ten první má elektronický displej s aktuálními odjezdy a příjezdy Praha testuje nové zastávkové označníky, ten první má elektronický displej s aktuálními odjezdy a příjezdy 30. září 2020 v 18:41

Text, kterým profil uvedl novou zastávku, připomíná legendární inzerát z Rudého práva, kde hlásná trouba komunistického režimu otiskla blahopřání svému největšímu nepříteli. Ferdinand Vaněk je alter ego Václava Havla z divadelní hry Audience, která je částečně autobiografická. Skryté přání mělo velký úspěch a vydání zmizelo z prodejových kiosků.

Olga Havlová byla vůbec první dámou České republiky. Intenzivně se věnovala charitativním aktivitám a založila Výbor dobré vůle a Nadaci Olgy Havlové, v následujících letech Olga rozhodla, že se každý rok bude udělovat cena Olgy Havlové pro osobnost se zdravotním postižením, která se velmi zasloužila o zlepšení podmínek života lidí s postižením.

Doporučeno
Chceš potkat Justina Biebera nebo Katy Perry? Navštiv tyto pražské podniky vyhledávané celebritami Chceš potkat Justina Biebera nebo Katy Perry? Navštiv tyto pražské podniky vyhledávané celebritami 17. ledna 2024 v 16:00

V roce 1995 byla oceněna medailí pro Ženu roku a dle veřejného mínění byla pokládána za nejvýznamnější ženu republiky a byla autoritou i v cizině. Zemřela 27. ledna 1996.

Domů
Sdílet
Diskuse