Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. října 2020 11:57
Čas čtení 0:31
Tereza Šnajdrová

Poslanci schválili příspěvek 5 tisíc korun pro důchodce

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Stalo se tak v pátek dopoledne na schůzi Poslanecké sněmovny.

O mimořádném příspěvku 5000 korun pro důchodce Vláda jedná již několik týdnů. V pátek dopoledne se návrh dostal také do Poslanecké sněmovny, která ho i přes už tak vysoký schodek státního rozpočtu schválila. Návrh nyní poputuje ke schválení do Senátu.

Doporučeno
Opatření zabrala, reprodukční číslo kleslo na 1,1 Opatření zabrala, reprodukční číslo kleslo na 1,1 29. října 2020 16:11

Starobní důchodci i lidé s invalidní penzí by tak ještě letos měli od státu dostat mimořádný příspěvek 5 000 korun. Vláda tento návrh schválila již v září a dnes dopoledne prošel také Poslaneckou sněmovnou. Příspěvek by mohlo dostat až 2,89 milionu lidí a státní dluh se tak zvedne o dalších 14,45 miliard.

Vládní politici původně plánovali v příštím roce zvýšit penze víc, než nařizuje zákon. To by ale znamenalo každoroční růst výdajů do budoucna, kdežto jednorázový příspěvek znamená výdaje jen v tomto roce. Podle premiéra Andreje Babiše je rozpočet pro příští rok podstatně víc napjatý, kdežto letošní rozpočet má možnost příspěvek na život seniorů zvládnout. 

Domů
Sdílet
Diskuse