Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2020 0:52
Čas čtení 0:40
Adam Smeták

Sněmovna odhlasovala masivní snížení daní

NEWS
Uložit Uložené

Státní pokladu to připraví o 130 miliard korun.

Poslanecká sněmovna v pátek po půlnoci odhlasovala masivní snížení daní. Volení zástupci schválili pozměňovací návrh premiéra Andreje Babiše, který navrhoval zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáciprocentní daně z příjmu. Změna zahrnuje také daň ve výši 23 procent pro nejvyšší platy. Návrh připraví státní pokladnu o přibližně 130 miliard korun. To kritizuje část opozice, včetně vládní ČSSD.

Doporučeno
Nouzový stav se prodlužuje do 12. prosince Nouzový stav se prodlužuje do 12. prosince 19. listopadu 2020 17:42

Pro pozměňovací návrh poslance Babiše hlasovala i ODS, která o zrušení superhrubé mzdy usiluje dlouhodobě. „Po letech vytrvalého úsilí jsme prosadili náš návrh a superhrubou mzdu se podařilo zrušit. A co to znamená? Každý zaměstnanec bude mít o přibližně 7 % čistého navíc!“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Petr Fiala ve svém projevu ve Sněmovně připomněl, že zrušení superhrubé mzdy bylo schváleno již od ledna roku 2015, ale tehdy bylo zastaveno mimo jiné i na popud tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. „I dnes je dobrá doba. Je dobré hledat způsob, jak nechat lidem více peněz. Já jsem přesvědčen, že daně se mají snižovat právě v dobách ekonomické nejistoty,“ argumentoval.

Domů
Sdílet
Diskuse