Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2021 8:40
Čas čtení 0:58
Ondřej Jarůšek

V Česku bylo proti koronaviru první dávkou očkováno přes 150 000 lidí, registrační systém čekají změny

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Jan Blatný promluvil dnes ráno nejen o změnách v systému na očkování.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný dnes ráno na tiskové konferenci představil chystané změny v centrálním registračním systému na očkování proti novému typu koronaviru. Registrační systém byl pro osoby nad 80 let spuštěn 15. ledna a hned po startu se setkal s dávkou kritiky. Systém krátce po spuštění spadl a kvůli chybě jej dokázal obejít i 24letý student.

Jan Blatný očkování koronavirus česko
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Hlavní změna, která registrační systém čeká, spočívá v zasílání druhého PIN kódu. Lidé jej obdrží až ve chvíli, kdy budou mít jistotu, že pro ně bude volný termín na očkování. „Zvací zpráva je zasílána jednorázově a bude obsahovat PIN dva, který lidé využijí při registraci do systému,“ řekl Blatný. Změna má začít platit od pátku.

V případě, že člověk PIN2 náhodu ztratí, může o něj zažádat na telefonní lince 1221, kde mu kód bude sdělen. PIN2 zůstane platný až do doby, než bude rezervace k očkování úspěšně provedena.

Doporučeno
Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) 17. ledna 2021 11:54

Systém pro očkování podle ministra Blatného zaznamenal již 173 019 unikátních rezervací, z toho 72 180 osob dostalo konkrétní termín na očkování. Zbylých 100 839 osob na svůj termín stále čeká.

Jan Blatný na tiskové konferenci uvedl, že v Česku bylo první dávkou vakcíny od firem Pfizer a BioNTech očkováno 151 626 osob, druhou dávku dosud obdrželo 7 201 lidí. Blatný by měl druhou dávku dostat tento víkend v Brně.

Podle zjištění serveru iRozhlas se proti onemocnění covid-19 nechal přednostně naočkovat  šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek, přestože na to neměl právo. Na toto konto ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že očekává, že z toho Kabátek vyvodí důsledky. Dál se k tématu ale nechtěl vyjadřovat. 

Domů
Sdílet
Diskuse