Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. března 2021 7:56
Čas čtení 0:28
Jakub Paulík

AstraZeneca si získala důvěru evropských zemí. Premiéři Francie a Británie se jí nechají očkovat

AstraZeneca si získala důvěru evropských zemí. Premiéři Francie a Británie se jí nechají očkovat
Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis
ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Evropské země hlásí návrat k očkování vakcínou AstraZeneca.

Neověřené spojování trombózy s očkováním vakcínou AstraZeneca vystrašilo obyvatele několika evropských zemí. Ty daly vakcíně dočasnou stopku. Karta se ale postupně obrací.

Evropská léková agentura (EMA) ve čtvrtek prohlásila, že vakcína AstraZeneca je bezpečná, na což reagovaly Francie, Německo, Bulharsko, Itálie, Kypr, Litva či Lotyšsko tím, že od pátku 19. března budou pokračovat v očkování vakcínou AstraZeneca, píše BBC.

Španělé obnoví očkování příští týden, jen Norsko se Švédskem se ještě rozhodují. Francouzský premiér Jean Castex a britský premiér Boris Johnson chtějí vakcínu AstraZeneca podpořit tím, že se jí nechají 19. března očkovat.

Doporučeno
Přehled: Kolik dávek jaké vakcíny Česko obdrží v průběhu roku 2021 Přehled: Kolik dávek jaké vakcíny Česko obdrží v průběhu roku 2021 18. března 2021 14:35

Podle EMA očkování vakcínou nesouvisí se zvýšením celkového rizika krevních sraženin, které jsou skutečně raritní. Ty se v podobném počtu vyskytují i u běžné populace, která vakcínu nedostala. 

Domů
Sdílet
Diskuse