Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. března 2021 13:20
Čas čtení 0:59
Tereza Šnajdrová

ANO se nadále propadá. ČSSD by se nedostala do Sněmovny, volby by vyhráli Piráti a STAN

ANO se nadále propadá. ČSSD by se nedostala do Sněmovny, volby by vyhráli Piráti a STAN
Zdroj: Ivan Bartoš / Twitter
NEWS KDU-ČSL ODS TOP 09
Uložit Uložené

Takto vypadá nejnovější volební model společnosti Median.

Made with Flourish

Březnový volební model společnosti Median ukazuje, že pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly již nyní, zvítězila by v nich koalice Pirátů a STAN s 27,5 % hlasů. Na druhou příčku by se propadlo hnutí ANO, pro které by hlasovalo 24,5 % lidí a v závěsu se drží trojkoalice SPOLU tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Doporučeno
Osobnosti ke smrti Petra Kellnera: Úspěšný a nesmlouvavý byznysmen, neuvěřitelná tragédie, šok Osobnosti ke smrti Petra Kellnera: Úspěšný a nesmlouvavý byznysmen, neuvěřitelná tragédie, šok 29. března 2021 10:21

Volební průzkum probíhal ve dnech 1. až 29. března 2021 a zapojilo se do něj 1013 respondentů starších 18 let. Kromě volené strany Median zjišťoval i to, kolik lidí by přišlo k volbám do Poslanecké sněmovny, pokud by se konaly již tento březen a výsledky ukazují, že volební účast by byla vyšší než v roce 2017. K volbám by přišlo 67 % lidí, což je zhruba o 6 % více, než kolik jich bylo v minulých volbách.

Průzkum ukazuje, že koalice Pirátů s STAN zaujala pozici lídra s 27,5 % hlasů a předstihla hnutí ANO. Největší podporu získala mezi s lidmi s maturitou a vysokoškolským vzděláním. Současné vládnoucí hnutí ANO by od voličů získalo pouze 24,5 % hlasů a nejvíce boduje mezi lidmi se středoškolským vzděláním bez maturity a nižším. 

Pomyslnou třetí příčku by pak obsadila trojkoalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), kterou by podpořilo 17,5 % respondentů a do Sněmovny by již nedostala ČSSD, pro níž by hlasovala jen 4 % voličů.

Metodologie předvolebního výzkumu společnosti Median

> Vzorek byl složen z 1013 respondentů ve věku 18 a více.
> Použit byl kvótní výběr respondentů podle pohlaví, věku, vzdělání, kraje a velikosti sídla
> Statistická chyba činila+/-0,5 % u malých stran až +/- 3,5 % u velkých stran
> Sběr dat probíhal od 1. března do 29. března 2021.
> Výzkum byl realizován osobním dotazováním vyškolenými tazateli s využitím laptopů a dotazováním nezastižitelných skupin online.
Domů
Sdílet
Diskuse