Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2021 15:22
Čas čtení 0:53
Tereza Šnajdrová

Po celém světě se dnes slaví Mezinárodní den Romů

Po celém světě se dnes slaví Mezinárodní den Romů
Zdroj: TASR/Roman Hanc
NEWS
Uložit Uložené

Letos uplyne přesně 50 let od založení Mezinárodního romského hnutí.

Dnešek, tedy 8. duben, je důležitým dnem pro všechny Romy po celém světě. Slaví se totiž Mezinárodní den Romů, neboť uplynulo přesně 50 let od dne, kdy se v Orpingtonu poblíž Londýna sešel historicky první Světový romský kongres. Ten položil základy mezinárodní spolupráce a Romové po celém světě si tak připomínají společný původ, jazyk, kulturu, společné sjednocení, spolupráci a romství, informuje web Romea.

Doporučeno
Stereotypy a předsudky jsou jednou z příčin rasismu a nenávisti, říká Marta Smolíková z Otevřené společnosti (Rozhovor) Stereotypy a předsudky jsou jednou z příčin rasismu a nenávisti, říká Marta Smolíková z Otevřené společnosti (Rozhovor) 1. března 2021 16:20

První kongres, který se uskutečnil v roce 1971, byl svolán především díky iniciativě Slobodana Berberskeho, Jána Cibuly, Juan de Dios Ramirez Heredii, Grattana Puxona, Vanko Roudy a tlumočení se ujali Donald Kenrick a Mateo Maximoff. Sjezdu se oficiálně zúčastnilo na tři desítky Romů, avšak neoficiální čísla mluví o mnohonásobně vyšších počtech osob, které přijely na s kongresem spojený festival v nedalekém Hampsteadu.

Domů
Sdílet
Diskuse