Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2021 19:49
Čas čtení 0:54
Ondřej Jarůšek

V Česku se objevil první případ jihoafrické mutace koronaviru u plně očkované osoby

V Česku se objevil první případ jihoafrické mutace koronaviru u plně očkované osoby
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

O případu informoval Marián Hajdúch z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

V Česku se objevil první případ takzvané jihoafrické mutace koronaviru u osoby, která již byla plně naočkována. Na svém Twitterovém účtu o tom informoval Marián Hajdúch z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Podle Hajdúcha se nejedná o seniora a daná osoba má středně těžký průběh nemoci. „U nás první plně očkovaná osoba infikovaná JAR variantou koronaviru, zatím středně těžký průběh (a není to senior),“ uvedl ve svém příspěvku.

Hajdúch však uklidňuje před případnou panikou. „Není to znepokojivé, dalo se to očekávat. Situaci je ale třeba důsledně sledovat, nejlépe sekvenováním viru u lidí, kteří onemocněli po očkování nebo dříve prodělané infekci,“ řekl pro Právo.

V reakci na Hajdúchův příspěvek na Twitteru jeden z uživatelů vyjádřil skepsi ohledně vakcín proti koronaviru. „Super, takže očkování je vlastně na h**no, protože nefunguje, virus dokáže nakazit i očkovaného,“ napsal uživatel se jménem Ivo Kolář. Takovou tezi však Hajdúch vyvrací

„To není pravda. Podle stávajících informaci a výsledků klinických studií očkování chrání přinejmenším u variant viru před těžkým průběhem nemoci a úmrtím. Takže smysl má vždy,“ odpověděl Hajdúch.

Doporučeno
Registrace očkování Covid 65+: Jak se zaregistrovat a kdy přijde řada na mladší ročníky Registrace očkování Covid 65+: Jak se zaregistrovat a kdy přijde řada na mladší ročníky 13. dubna 2021 11:06

Podle pondělních dat bylo v České republice dosud vykázáno 2 148 474 očkování, přičemž 742 653 osob již obdrželo dvě dávky vakcíny a očkování je u nich tedy ukončené.

Domů
Sdílet
Diskuse