Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2021 18:13
Čas čtení 1:06
Ondřej Jarůšek

Hamáček: Dopředu jsem věděl, že do Moskvy nepoletím. Byla to koordinovaná akce

Hamáček: Dopředu jsem věděl, že do Moskvy nepoletím. Byla to koordinovaná akce
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS JAN HAMÁČEK
Uložit Uložené

Hamáček uvedl, že dopředu věděl, že žádná cesta do Moskvy nebude.

Jan Hamáček měl odcestovat do Moskvy, kde měl jednat o dodávkách vakcíny Sputnik V, jeho cesta se ale nakonec náhle zrušila. Pro Deník N Hamáček dnes řekl, že dopředu věděl, že do Moskvy nepoletí a celá akce byla od začátku jen zastírací manévr před oznámením ohledně zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích a následným vyhoštěním 18 ruských agentů.

Doporučeno
FOTO: Výbuch ve Vrběticích: Explodovaly tuny munice, dva lidé zemřeli FOTO: Výbuch ve Vrběticích: Explodovaly tuny munice, dva lidé zemřeli 17. dubna 2021 22:01

Na Twitteru pak Hamáček ocenil práci bezpečnostních složek při celé akci. „České bezpečnostní složky dosáhly fenomenálního úspěchu. Vyhoštění 18 důstojníků SVR a GRU a rozbití dvou rezidentur ruských tajných služeb citelně oslabí nepřátelské aktivity ruských agentů nejen vůči ČR. Jsem hrdý na práci všech policistů a zpravodajců,“ napsal.

V reakci na vyhoštění 18 ruských agentů už Rusko avizovalo odvetné kroky. Na ty je podle Hamáčka Česko zareagovat vyhoštěním dalších diplomatů. 

 

„Vzhledem k rozsáhlosti a ojedinělosti celé akce i v rámci celého NATO a EU bylo nutné ji provést diskrétně, přičemž svou roli hrála i moje avizovaná cesta do Moskvy. Z pochopitelných důvodů nemohu veřejnosti sdělit všechny podrobnosti,“ píše dále v sérii příspěvků. 

„Jsem ale samozřejmě připraven o nich případně informovat příslušné parlamentní orgány, které kontrolují činnost bezpečnostních složek,“ uzavřel nakonec.

Doporučeno
„Teroristický útok na území ČR. Reakce musí být tvrdá.“ Politici reagují na zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích „Teroristický útok na území ČR. Reakce musí být tvrdá.“ Politici reagují na zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích 17. dubna 2021 20:25

Policie pracuje s verzí, že na explozích se mohli podílet ruští agenti, kteří otrávili Skripala. Kriminalisté zveřejnili fotografie hledané dvojice a žádají veřejnost o pomoc při pátrání. Agenti se vydávali pod falešnými jmény. Při explozích v roce 2014 zemřeli dva lidé. 

Domů
Sdílet
Diskuse