Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
9. května 2021 v 8:59
Čas čtení 1:18
Daniel Mikolášik

Vystoupení Elona Muska v SNL bylo pro dogecoin propadákem. Hodnota meme kryptoměny během show výrazně klesla

Vystoupení Elona Muska v SNL bylo pro dogecoin propadákem. Hodnota meme kryptoměny během show výrazně klesla
Zdroj: Getty Images/Pascal Le Segretain
NEWS
Uložit Uložené

Po Muskově vystoupení v populární americké show Saturday Night Live se očekávalo, že dogecoin opět prudce vzroste. Opak byl pravdou.

Dogecoin zažívá poslední období nečekaný růst a láme jeden rekord za druhým. Kryptoměna, která původně vznikla jako vtip, během posledního půl roku posílila o více než 26 tisíc procent a její tržní kapitalizace už překročila 90 miliard amerických dolarů.

Za popularitu vděčí do značné míry i šéfovi Tesly Elonu Muskovi, který o ní často píše na Twitteru. Lidé netrpělivě čekali na miliardářovo sobotní vystoupení v populární americké show Saturday Night Live, po kterém se očekávalo, že dogecoin opět prudce vzroste. Opak byl však pravdou, píše CNET.

Doporučeno
VIDEO: Historický moment společnosti SpaceX. Raketě Starship se poprvé podařilo přistání na zemi VIDEO: Historický moment společnosti SpaceX. Raketě Starship se poprvé podařilo přistání na zemi 6. května 2021 v 8:24

Posilování kryptoměny v posledních dnech zapříčinilo právě oznámení, že Musk vystoupí v zábavné show SNL, přičemž slíbil, že vystoupení využije na další propagaci meme kryptoměny. To během týdne způsobilo na trhu šílenství do takové míry, že jedna mince dogecoinu měla hodnotu až 70 centů. Pro srovnání, ještě v lednu 2021 stála 1 cent.

Po vystoupení Muska v Saturday Night Live však hodnota kryptoměny nečekaně klesla. V sobotu odpoledne se dogecoin prodával s plusem přes 20 % za 0,7214 USD, ale během Muskova vystoupení v SNL hodnota klesla až pod 0,5 USD.

Jak Musk avizoval, během show nechyběly mnohé narážky na meme kryptoměnu. Jednu z nich dokonce řekla i Muskova matka, kterou přivedl na pódium. „Velmi se těším na dárek ke Dni matek. Doufám jen, že to nebude dogecoin,“ řekla.

Během vysílání však hodnota dogecoinu začala nečekaně klesat. Z přibližně 66 centů klesla až pod 50 centů. Později se však mírně zotavila a stoupla na zhruba 55 centů. Mnozí stoupenci dogecoinu, kteří předpokládali, že Muskovo vystoupení v SNL zabezpečí kryptoměně hodnotu na úrovni 1 dolaru, tak po skončení show byli zklamáni.

Musk v minulosti sliboval, že fyzické zobrazení mince doge nechá v jedné ze svých raket vynést na Měsíc.

Dogecoin vznikl jako vtip v roce 2013. Vytvořili ho softwaroví inženýři Billy Markus a Jackson Palmer jako výsměch bitcoinu a jiným kryptoměnám. Je pojmenován podle internetového meme „doge“ psa Shiba Inu.

„Přitažlivost dogecoinu je v jeho upřímnosti. Na rozdíl od jiných kryptoprojektů nepředstírá nějakou velkou vizi, dogecoin nekáže, jak změní svět,“ řekli o kryptoměně experti firmy Galaxy Digital Alex Thorn a Karim Helmy.

Domů
Sdílet
Diskuse