Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2021 18:25
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda

Očkovací certifikát do mobilu: K zisku osvědčení není potřeba číslo občanky ani e-identita, stačí telefon a e-mail

Očkovací certifikát do mobilu: K zisku osvědčení není potřeba číslo občanky ani e-identita, stačí telefon a e-mail
Zdroj: Jan Hetfleisch/Getty Images
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Zvyšující se počet očkovaných a potřeba certifikátů k cestování způsobilo, že je zisk potřebných dokumentů ještě jednodušší.

Už ses byl očkovat? Pokud ano, prošel sis procesem, v jehož rámci jsi vyplňoval i dotazník. V něm jsi uváděl i údaje jako telefonní číslo a e-mail. Jestli jsi je vyplnil, nyní bude pro tebe mnohem jednodušší stáhnout potvrzení o očkování třeba do mobilu, jelikož vynecháš krok, v němž musíš zadávat rodné číslo a číslo občanského průkazu. Jak na to?

Doporučeno
Přehled: Kde získat očkovací certifikát nebo čestné prohlášení a k čemu slouží Přehled: Kde získat očkovací certifikát nebo čestné prohlášení a k čemu slouží 8. června 2021 13:58

Cestuješ na dovolenou, chceš jít do posilovny, chystáš se akci vevnitř. Pokud sis prošel očkovacím procesem, je jasné, že budeš potřebovat potvrzení o jeho absolvováním. Je možné, že jsi certifikát již získal, jestli to bylo ale dříve než 1. června, je třeba si jej stáhnout znovu, jelikož se kvůli užití jako tzv. covid pass pro cestování změnila jeho forma. O tom, k čemu certifikáty slouží, jsme již psali v tomto článku.

Přihlášení na webu ocko.uzis.cz lze provést nyní třemi způsoby, buď klasickým přihlášením přes rodné číslo a číslo občanky, pomocí e-identity a nově i přes telefonní číslo, datum narození a e-mail. Možnost přihlášením přes telefonní číslo je preferována u cizinců a dětí, které občanský průkaz ještě nevlastní. 

přihlášení uzis
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER

Po vyplnění telefonu, e-mailové adresy a data narození a stisknutí tlačítka odeslat přijde uživateli SMS jednorázový kód. Jakmile se tento kód zadá do systému, je možné se přihlásit do svého účtu, odkud se dá QR kód s potvrzením stáhnout. 

Domů
Sdílet
Diskuse