Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2021 16:11
Čas čtení 2:08
Tímea Krauszová

Francouzka, která zabila svého otčíma, nakonec nepůjde do vězení. Muž ji zneužíval a mlátil 20 let, měl s ní i děti

Francouzka, která zabila svého otčíma, nakonec nepůjde do vězení. Muž ji zneužíval a mlátil 20 let, měl s ní i děti
Zdroj: Unsplash/Tingey Injury Law Firm/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Poprvé ji znásilnil, když jí bylo 12 let. V té době žil s její matkou.

Francouzka Valérie Bacot byla obětí násilí a sexuálního zneužívání více než 20 let. Jejím věznitelem byl její nevlastní otec Daniel Polette, který ji poprvé znásilnil, když jí bylo jen 12 let. Během dvou dekád s ní měl čtyři děti, bil ji a vykořisťoval. Nabízel ji k prostituci, nejdříve u nich doma, později ji vozil v autě k cizím lidem.

Po jednom takovém zaplaceném sexu to Bacot nezvládla a otčíma zezadu střelila do krku. Francouzský soud v pátek rozhodl o jejím osudu, obviněna byla z předem promyšlené vraždy, informuje britský Guardian.

Doporučeno
Heparinový vrah bral pacienty „kus od kusu“. „Nepřestal jsem s tím, protože mi to procházelo,“ řekl Heparinový vrah bral pacienty „kus od kusu“. „Nepřestal jsem s tím, protože mi to procházelo,“ řekl 18. května 2021 9:30

Verdikt: Vinná

Soud o verdiktu rozhodoval téměř pět hodin, nakonec ženu uznal vinnou. Odmítl tak argument obhajoby, že v době vraždy nebyla v dobrém duševním stavu a nepřemýšlela jasně, a proto nemohlo jít o předem naplánovanou vraždu.

Žena dostala čtyřletý trest, přičemž tři roky jsou podmíněné. Vzhledem k tomu, kolik času už za mřížemi strávila, se do vězení už vrátit nemusí. Když soudce prohlásil, že je svobodná, v soudní síni zazněl potlesk.

Obžaloba po celou dobu trvala na tom, že chce, aby ji odsoudili, ačkoli nechce, aby šla do vězení. Právníci to odůvodňovali tím, že touha někoho zabít značí, že jde o předem promyšlenou vraždu. Taková vražda podle zákona nikdy nemůže být metodou sebeobrany, proto nějaký trest dostat musela.

Doporučeno
Sériový vrah Rigo psal naší redaktorce na Valentýna. Na památku jí věnoval podepsanou fotografii, o vraždách ale mlčel Sériový vrah Rigo psal naší redaktorce na Valentýna. Na památku jí věnoval podepsanou fotografii, o vraždách ale mlčel 23. dubna 2021 9:30

20 let zneužívání a bolesti

61letý Polette žil se svou ženou Joëlle Aubagne a její dcerou. Poprvé malou dívku znásilnil, když jí bylo 12 let. První selhání nastalo už zde: obvinili ho ze sexuálního zneužívání, a ne ze znásilnění (automaticky mu hrozil méně přísný trest).

Matka dokonce malou Valérii odvezla do vězení na návštěvu za mužem, který jí ublížil. Po třech letech ho propustili a on se vrátil k nim domů. Nikomu se to nezdálo zvláštní. Krátce po jeho návratu se koloběh znásilnění rozběhl opět. O těchto zážitcích napsala Bacot i knihu s názvem Tout le Monde Sava (Všichni to věděli).

V sedmnácti otěhotněla; šlo o první ze čtyř dětí, které měla se svým nevlastním otcem. Přestěhoval ji do bytu a nazval svou ženou. Další dvě dekády byly plné bití a výhrůžek na denní bázi. Jednou jí dokonce přiložil k hlavě zbraň a stiskl spoušť. Nebyla nabitá, ale ona to nevěděla. Řekl jí, že příště už budou náboje ostré.

V roce 2016 již dospělou Bacot (bylo jí 40 let) prodával cizím mužům na sex. Vykořisťování pokračovalo asi rok, po jednom z těchto zážitků ho zastřelila. Tělo pohřbila za pomoci dvou svých dětí a jejich kamarádů ze školy.

Soudní proces trval týden a velké množství bývalých partnerek zesnulého násilníka a jeho sestra potvrdily, že i je znásilnil. Svou sestru znásilnil také, když jí bylo dvanáct. Opakovalo se to pravidelně, vyhrožoval jí, že zabije jejich matku i ji. Jeho bývalá žena o něm řekla, že to bylo monstrum, které si nezasloužilo žít.

Případ zdůrazňuje nefunkční systém v zemi, v níž dochází k největšímu počtu vražd žen spáchaných bývalými nebo současnými partnery v Evropě. Opakovaně selhaly jakékoliv mechanismy, které měly ještě malou holčičku a později dospělou ženu ochránit.

Nevěřili jí, nevěřili jejím dětem, selhala matka, příbuzní a také policie, všichni se jí otočili zády. Domácí násilí je ve Francii velmi rozšířené. Ve většině těchto případů umírají oběti, málokterá se útočníkovi vzepře jako Bacot. Podle Guardianu zemřelo letos ve Francii už minimálně 55 žen pod rukama svých bývalých nebo současných partnerů.

Domů
Sdílet
Diskuse