Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2021 9:30
Čas čtení 6:44
Daniel Mikolášik

Doja Cat: raperka, která pochopila, že nahota plus talent rovná se úspěch

Doja Cat: raperka, která pochopila, že nahota plus talent rovná se úspěch
Zdroj: Timothy Norris/Getty Images
HUDBA
Uložit Uložené

Začínala jako náboženská zpěvačka v hinduistickém chrámu, dnes ji svět zná více nahou než oblečenou.

„Byla jsem extrémně závislá na marihuaně, takže když jsem začala rapovat, napadlo mě slovo doja (druh marihuany — pozn. red.) a uvědomila jsem si, že to zní jako dívčí jméno,“ tvrdí 25letá raperka Amala Ratna Zandile Dlamini, známá spíše jako Doja Cat.

Pokud jsi ještě o nástupkyni Nicki Minaj neslyšel, někde musela nastat chyba. Poslední roky doslova válcuje sociální sítě, a to nejen svým specifickým smyslem pro humor, ale především chytlavými skladbami, které buď miluješ, nebo nenávidíš. Poznej Dojinu cestu na pomyslný ženský rapový trůn plnou kontroverze, nahoty, ale hlavně jedinečného talentu.

V tomto článku si přečteš:
  • Kdo je její otec a čím se proslavil ještě předtím, než se Doja Cat vůbec narodila.
  • V jakém chrámu prožila 4 roky svého života a co tam dělala.
  • Jak její kariéru poznamenala závislost na marihuaně.
  • Co znamená Doja Cat.
  • Které dva známé rapery nazvala „buze**nty“, za což se později omluvila.
  • Jakými skladbami se proslavila na Tiktoku.
Doporučeno
The Kid LAROI: z bezdomovce až na vrchol světa aneb jak 17letý raper přepsal historii The Kid LAROI: z bezdomovce až na vrchol světa aneb jak 17letý raper přepsal historii 5. dubna 2021 9:30

Začínala jako náboženská zpěvačka v hinduistickém chrámu

Amala se narodila 21. října 1995 v Los Angeles do umělecké rodiny. Na rozdíl od většiny známých amerických raperů neměla těžké dětství, nevyrůstala v chudobě, na ulici ani v žádném gangu. Její matka Deborah Elizabeth Sawyer je židovsko–americká malířka a otec Dumisani Dlamini je známý jihoafrický herec a filmový producent, píší Los Angeles Times.

Proslavil se především díky účinkování v muzikálu Sarafina! z roku 1992. Doja Cat tvrdí, že se s otcem nikdy nesetkala, zatímco její otec toto tvrzení v médiích několikrát popřel a uvedl, že se svou dcerou mají velmi „zdravý“ vztah. Jejich společnou fotografii bys však na internetu hledal jen marně.

Doja Cat
Zdroj: Instagram/Doja Cat

Doja ovlivněná uměleckým prostředím měla již od dětství ambice prorazit v podobném odvětví. Už jako 5letá navštěvovala hodiny baletu, stepu a jazzu. Její teta, která se živila jako zpěvačka, jí pomáhala, aby se dostala na školu múzických umění. V 11 letech se i s rodinou přestěhovala do ášramu v Agoura Hills a čtyři roky praktikovali hinduistický styl života.

Tento pobyt ji ještě více rozvíjel právě v hudebních směrech, věnovala se zejména zpěvu nábožných písní s duchovní tématikou, známých jako bhadžan, které zpívala v chrámu. V té době si kromě zpěvu zamilovala i tanec; věnovala se především indickému klasickému stylu bharatanatyam, píše Billboard.

Podle vlastních slov se ovšem nerada vrací k tomuto životnímu období. Po odchodu z ášramu v tanci pokračovala, ale v té době už přešla na breakdance, v jehož rámci chodila během studia na střední škole soutěžit v dance battles po celém Los Angeles.

Doporučeno
Ruská verze Lil Pumpa, ale ještě šílenější. Kdo je Morgenshtern a jak se z youtubera stal nejposlouchanější raper? Ruská verze Lil Pumpa, ale ještě šílenější. Kdo je Morgenshtern a jak se z youtubera stal nejposlouchanější raper? 1. května 2021 10:57

Kariéru jí poznamenala závislost na marihuaně

Po dokončení střední školy začaly vznikat její první skladby. Stále více totiž inklinovala právě ke zpěvu a rapu. Tehdejší život byl ale podle jejích slov velmi chaotický. Celé dny a noci prohlížela internet a hledala beaty na Youtube, do kterých by mohla nahrát svou první hudbu.

Podle Billboardu se sama naučila pracovat v hudebním softwaru GarageBand, ve kterém následně nahrávala skladby a jako téměř každý současný americký raper je zveřejňovala na SoundCloudu.

Velký vliv na její hudební tvorbu měla Rihanna a náladový vibe D'Angela. Kromě popu a rapu ji totiž v té době výrazně ovlivňoval žánr známý jako neo soul. Později přešla k Erykah Badu a Nicki Minaj, což se do velké míry podepsalo na její sebeprosazující, drzé a sexuálně prezentované osobnosti. Kromě toho ji prý na začátku kariéry dost ovlivňovala japonská kultura.

Doja Cat
Zdroj: RCA Records

Její hudební začátky byly poměrně divoké. Během nich byla totiž závislá na kouření trávy. To se podepsalo i na výběru jejího uměleckého jména. Doja Cat totiž odkazuje nejen na jednoho z jejích domácích mazlíčků — kočku jménem Doja — ale i na její oblíbenou odrůdu marihuany.

„Byla jsem extrémně závislá na marihuaně, takže když jsem začala rapovat, napadlo mě slovo doja (druh marihuany — pozn. red.) a uvědomila jsem si, že to zní jako dívčí jméno,“ řekla raperka v roce 2018 v rozhovoru pro britský magazín Dazed. V průběhu jejího marihuanového období spatřil světlo světa i její první hit s příznačným názvem So High.

V té době jako 17letá natolik zaujala hudebního producenta známého pod pseudonymem Dr. Luke, že jí zajistil podpis smlouvy s vydavatelstvím RCA Records. Krátce nato vydala své první EP Purrr! a stále více o ní bylo slyšet nejen mezi rapovými fanoušky, ale silnou konkurenci vnímali už i samotní rapeři, především ženské osazenstvo.

Rok po vydání debutového projektu ji podepsali pod label OGG rapera OG Maca, se kterým později i spolupracovala. V roce 2017 se objevila na jeho mixtape Children of The Rage, konkrétně v duetu Monster. Mezi mainstreamovou komunitou však byla stále poměrně neznámá a považovaná spíše za nováčka.

Doja Cat
Zdroj: Instagram/Doja Cat

To se začalo postupně měnit od roku 2018, který byl pro Doju v mnoha ohledech přelomový. V té době už tvrdě pracovala na debutovém albu s názvem Amala. Světlo světa tehdy spatřily skladby jako Roll with Us, Go to Town či Candy. Třetí jmenovaná se značně podepsala na dalším vzrůstu popularity jména Doja Cat v mainstreamu, a to i díky taneční výzvě na Tiktoku virální v roce 2019.

Raperka přiznala, že většinu alba tvořila pod vlivem marihuany. Podle jejích slov jde o „manifest mladé ženy, která se snaží převzít vlastnictví svého řemesla, image a sexuality, ve kterém se mísí žánry jako dancehall, trap, house a R&B se zdravou dávkou drzosti a humoru“.

Doporučeno
Americký raper s image zloděje v samoobsluze. Jak se $not dostal ze světových žebříčků až na Facebook slovenské policie? Americký raper s image zloděje v samoobsluze. Jak se $not dostal ze světových žebříčků až na Facebook slovenské policie? 15. března 2021 9:30

Nahota plus talent rovná se úspěch

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100134 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kvůli jakému vyjádření se v roce 2020 dostala pod palbu kritiky.
  • Z kterého Dojina videoklipu se okamžitě stal meme.
  • Proč v její kariéře nastal zlom, když přestala užívat marihuanu.
  • Proč si o ní fanoušci mysleli, že je homofobní.
  • Ve kterém klipu byla převlečená za krávu a proč.
Domů
Sdílet
Diskuse