Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2021 7:31
Čas čtení 1:00
Tereza Šnajdrová

V Praze přistál další evakuační letoun z Kábulu. Na jeho palubě bylo 87 lidí

V Praze přistál další evakuační letoun z Kábulu. Na jeho palubě bylo 87 lidí
Zdroj: Armáda ČR
NEWS TÁLIBÁN
Uložit Uložené

Letadlo úspěšně přistálo v úterý v noci.

Okolo půl jedenácté v noci přistál v Praze další český evakuační speciál, který z Kábulu do Česka dopravil 87 lidí. Na jeho palubě se nacházel velvyslanec Jiří Baloun, čeští vojáci, afghánští spolupracovníci české armády a dokonce dva Poláci, informuje ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na Twitteru.

Doporučeno
Zeman: Stažení vojáků z Afghánistánu je zbabělost, NATO selhalo. BIS by neměla fízlovat ústavní činitele Zeman: Stažení vojáků z Afghánistánu je zbabělost, NATO selhalo. BIS by neměla fízlovat ústavní činitele 17. srpna 2021 18:20

Druhý Airbus přistál na kbelském letišti a v bezpečí je tak dalších 87 lidí. Armáda České republiky je na místě a stará se, aby vše probíhalo bez problémů. Naši vojáci zasluhují úctu a poděkování. Šli za hranici svých možností, aby na palubu speciálu dostali co nejvíce lidí,“ řekl Metnar. 

Na palubě letadla se nacházelo 87 lidí, přičemž 16 z nich byli Češi a žádní další čeští zaměstnanci ze zastoupení České republiky již v Afghánistánu prý nejsou. Posádku pak doplnili afghánští spolupracovníci české armády a dva Poláci, pro než bylo v letadle místo. 

Česká republika poskytne azyl přibližně stovce afghánských pomocníků české ambasády a armády a jejich rodinám. Armáda afghánským uprchlíkům během několika prvních dní zajistí základní péči, 10 dní budou muset pobýt v povinné karanténě a následně se budou moci sami rozhodnout, zda v Česku chtějí zůstat, nebo zda se chtějí přesunout do jiné evropské země za svými rodinami a přáteli.

Doporučeno
Ženy se budou řídit právem Šaría, média nás nesmějí kritizovat. Tálibán měl první tiskovou konferenci v Kábulu Ženy se budou řídit právem Šaría, média nás nesmějí kritizovat. Tálibán měl první tiskovou konferenci v Kábulu 17. srpna 2021 17:51
Domů
Sdílet
Diskuse