Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2021 12:25
Čas čtení 1:20
Tereza Šnajdrová

Afghánská starostka čeká na smrt. „Přežila jsem tři atentáty, Tálibán mi zastřelil otce a teď na smrt čekám i já“

Afghánská starostka čeká na smrt. „Přežila jsem tři atentáty, Tálibán mi zastřelil otce a teď na smrt čekám i já“
Zdroj: Flickr/martien van asseldonk/volně k užití
NEWS TÁLIBÁN
Uložit Uložené

Devětadvacetiletá Zarifa Ghafari se zatím úspěšně ukrývá, ale je si vědoma toho, že si pro ni Tálibán přijde.

Během posledních 20 let se ženám v Afghánistánu povedl neuvěřitelný pokrok. Konečně dostaly právo politicky se angažovat, čehož se rozhodla využít i devětadvacetiletá Zafira Ghafari a stala se tak nejmladší starostkou v zemi. Poté, co si Tálibán podmanil Kábul, musela Ghafari prchnout a nyní se schovává v úkrytu. Stoupenci hnutí ji v minulosti zabili otce, třikrát se pokusili zabít i ji a mladá dívka nyní počítá s tím, že i její život se blíží ke konci, informuje zpravodaj iNews.

Doporučeno
V Praze přistál další evakuační letoun z Kábulu. Na jeho palubě bylo 87 lidí V Praze přistál další evakuační letoun z Kábulu. Na jeho palubě bylo 87 lidí 18. srpna 2021 7:31

Zafira Ghafari je v Afghánistánu velmi oblíbená, a to už jen proto, že se jako první žena v zemi stala starostkou, když v roce 2018 usedla do čela radnice ve městě Majdán Šahr. Právě kvůli její politické angažovanosti ji již v minulosti Tálibán vyhrožoval smrtí, třikrát na ní spáchal atentát a v listopadu roku 2020 dokonce zabil jejího otce, přímo před jeho domem. 

Domů
Sdílet
Diskuse