Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti SAZKA.  
24. listopadu 2021 12:50
Čas čtení 2:18
Sponzorovaný obsah

Průzkum mezi rodiči: Rádi by změnili přístup dětí ke sportu

Průzkum mezi rodiči: Rádi by změnili přístup dětí ke sportu
Zdroj: SAZKA
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Děti se během pandemie pohybovaly výrazně méně než obvykle. Vrátily se k pohybu, nebo po dlouhé pauze zůstaly ležet?

Sport a pohybové aktivity jsou pro děti důležité. Kromě toho, že během dětství a dospívání dochází k rozvoji fyzických dovedností, pravidelný pohyb posiluje také psychickou odolnost a vytrvalost a děti si budují lásku ke sportu i do dospělého života. Z aktuálního průzkumu, který SAZKA realizovala na konci října s 550 účastníky, vyplývá, že až 70 % dětí mělo podle rodičů během pandemie méně pohybu než obvykle. Vrátily se děti zpět ke sportování, nebo zůstaly po dlouhé pauze doma na gauči?

Přestože mají pohybové aktivity spoustu výhod pro zdraví a psychiku, sportování se ve volném čase věnují pouze necelé dvě třetiny dětí. Důvodem je fakt, že rodiče často nechávají výběr volnočasových aktivit na právě na dětech a dospívajících. Přitom celých 57 % rodičů přiznalo, že by svým dětem chtěli v budoucnu přidat více fyzických aktivit.

„Přístup celé rodiny ke sportu hraje hlavní roli v tom, jaký vztah k pohybu si dítě buduje. Pokud rodiče sami fyzické aktivity nevyhledávají a ani aktivně dětem nenabízejí pohybové kroužky, děti si ani neuvědomují, že jim něco chybí. Naopak pro děti z aktivních rodin je dostatek pohybu úplně přirozený,“ říká rodinná terapeutka Pavlína Schejbalová.

Epidemie covidu zamíchala kartami

Zatímco dříve bylo sportování otázkou vůle, v posledních dvou letech do běžných pohybových návyků citelně zasáhla epidemie Covidu-19. Přibližně 8 % rodičů tvrdí, že jejich děti měly kvůli navýšení volného času pohybu více. Bohužel se ale většina rodičů shodla spíše na opaku, kdy téměř 70 % dětí mělo k pohybu mnohem méně příležitostí. Pouhých 20 % dětí mělo možnost pokračovat ve svých kroužcích a pravidelných sportovních aktivitách jako obvykle.

Změny nastaly i u typů aktivit, kterým se potomci odpovídajících rodičů věnují. Až 21 % respondentů uvedlo, že jejich děti změnily v posledních dvou letech sport. Největší oblibu získala hlavně atletika a gymnastika, ale celkem překvapivě je mezi dětmi aktuálně populární také přechod k florbalu a bojovým sportům.

SAZKA
Zdroj: SAZKA

Rodiče se při výběru sportu inspirují na nástěnkách

I když se může zdát, že je v dnešní době hlavním zdrojem informací internet, pokud jde o sportovní kroužky, rodiče dávají přednost stále spíše nástěnkám. Podle průzkumu 15 % respondentů hledá inspiraci pro výběr pohybových aktivit v nabídce školy, dalších 30 % rodičů potom zkoumá nástěnky místních zájmových klubů, 10 % odpovídajících dá na doporučení přátel, a jenom pouhých 16 % využívá při výběru kroužků internet a sociální sítě. Výběr aktivity na dětech potom nechává celých 25 % respondentů.

„Přestože by rodiče často rádi děti přihlásili na neobvyklý sport sami, tak bohužel nemají úplný přehled o možnostech a novinkách v jejich okolí. Ať už se jedná o pravidelné kroužky nebo o sportovní akce během víkendu, rodičům může možnosti ukázat náš web Sportvokoli.cz, který pod správou Sazky a Českého olympijského výboru usnadňuje cestu ke sportu,“  říká Tereza Vyhnálková ze Sazky. 

Inspiruj se k pohybu

Dostatek pohybu podporují také školy

Zahájením školní docházky se pohyb dětí často omezuje pouze na hodiny tělesné výchovy. Právě proto se školy mnohdy snaží hledat ještě jiné způsoby, jak dětem dopřát více sportu. Většinou jde o nabídku vlastních kroužků, ale v posledních letech je oblíbená také spolupráce škol s dalšími sportovními organizacemi. V průzkumu uvedlo 62 % rodičů, že se škola
jejich dítěte zapojuje do sportovních závodů a soutěží.

SAZKA
Zdroj: SAZKA

Pokud se tvoje škola nezapojuje do sportovních projektů tak, jak by sis přál, nebo o nějaké takové víš, zkus svému tělocvikáři nabídnout Sazka Olympijský víceboj. Aktuálně je do něj zapojena již čtvrtina českých základních škol, které s dětmi v hodinách tělocviku absolvují sportovní disciplíny navržené špičkovými odborníky. Na základě výsledků je pak dítěti bezplatně doporučen okruh sportů, který je pro dítě nejvhodnější.

Domů
Sdílet
Diskuse