Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2021 15:30
Čas čtení 1:46
Dominik Vetrák

RECENZE: 14 Peaks

RECENZE: 14 Peaks
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 NETFLIX NETFLIX FILMY NOVÉ FILMY TOP FILMY NA NETFLIXU
Uložit Uložené

Neuvěřitelný fyzický a psychický výkon nepálských horolezců posadil na zadek celý svět. Nyní se o to pokusí i dokument 14 Peaks na Netflixu.

Nirmal Purja byl vojákem a členem speciálních britských jednotek. Rozhodl se ale skončit a začít lézt na nejvyšší hory naší planety. O tomto amatérském horolezci slyšel jen málokdo, když svět obletěla zpráva, že se chystá dosáhnout nemožného. Zdolat všech 14 vrcholů vyšších než 8 000 metrů za sedm měsíců. Někteří profesionální horolezci to nedokážou za celý život. Předchozí rekord držel horolezec, kterému to trvalo osm let. 

Nirmalovi pomohlo několik dalších horolezců a přátel, kteří s ním tyto hory pokořili. Své úsilí zachycovali na různé kamery, které doplnili o další zákulisní záběry. Výsledkem toho je momentálně nejsledovanější film Netflixu, dokument 14 Peaks. Je ale jedničkou Netflixu zaslouženě? Nemyslíme si.

Doporučeno
RECENZE: 5. série Money Heist RECENZE: 5. série Money Heist 4. prosince 2021 16:30

Množství vynikajících dokumentů těží už jen z toho, že mluví o úžasném či neuvěřitelném příběhu. 14 Peaks v našich očích spadá přesně do této kategorie. Průměrný dokument s brilantním obsahem, který dokáže v některých scénách okouzlit a vytvořit napínavou atmosféru, ale od kterého v téměř každé části příběhu čekáš něco víc. Lepší audiovizuál nebo záživnější dialogy, které by o lidech a jejich skutcích řekly něco šokujícího či emotivnějšího.

14 Peaks je sestříháno v krátkých sekvencích zachycujících výstupy na vrcholy hor, přičemž sestupy se již moc nezabývá. V některých případech zkrátí výstupy na směšné délky. Dva ze čtrnácti vrcholů shrne přibližně v 15 sekundách a režisér v příběhu pokračuje dál. Pokud čekáš detailní pohled na horolezectví nebo plánování tohoto nadlidského projektu, budeš zklamaný.

14 Peaks
Zdroj: Netflix

Dokument působí spíše jako pokus o zachycení senzace pro široké masy. Nedozvíš se, jak přesně vypadal výstup na Mount Everest, nedozvíš se ani to, jak odtud Nims se svou výpravou slézali. Neuvidíš ani to, jak přesně plánovali výstup na 14 osmitisícovek v extrémně krátkém čase. Měli jsme dojem, že dokument nikdy nešel v ničem pořádně do hloubky a snažil se zachytit příliš mnoho událostí a motivů. 

Záběry na zasněžené hory jsou úžasné a některé popisy situací, které Nims a jeho výprava zažili, dokážou vyvolat pocit úzkosti a zastavit dech. Dokument se může pochlubit také povedeným zachycením emotivní dějové linie. Hlavní hvězda dokumentu v podání Nimse je nesmírně charismatická, takže mu neustále držíš palce a doufáš, že to zvládne.

14 Peaks
Zdroj: Netflix

14 Peaks je dokument pro masy, na který se dobře dívá a který těží ze silného obsahu. Nikdy ale nejde dostatečně do hloubky tématu, které zkoumá, což je rozhodně škoda, jelikož by toho tito horolezci mohli říct mnohem víc. Pokud tě dokážou nadchnout neuvěřitelné lidské příběhy o odvaze a heroických sportovních výkonech, dej 14 Peaks šanci. Pokud máš ovšem zhlédnuté kvalitní dokumenty, pravděpodobně budeš trochu zklamaný.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Projekt Possible, jako Nims a spol. svou snahu nazvali, si zaslouží veškerou pozornost světa. Stejně tak by si zasloužil i kvalitnější a ambicióznější formát. I proto mu udělujeme sedm bodů z deseti.

Domů
Sdílet
Diskuse