Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2021 10:04
Čas čtení 1:00
Tereza Šnajdrová

Petr Fiala se v pondělí znovu sejde se Zemanem, domluví se na jmenování nové vlády

Petr Fiala se v pondělí znovu sejde se Zemanem, domluví se na jmenování nové vlády
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
NEWS MILOŠ ZEMAN PETR FIALA
Uložit Uložené

Zda Zeman odmítne některé kandidáty, stále není jasné.

Petra Fialu (ODS) jmenoval prezident Miloš Zeman premiérem již koncem listopadu, ale nová vláda ještě není u moci. Zeman se totiž chtěl osobně sejít se všemi kandidáty na ministry, což zkomplikovala jeho nákaza koronavirem, ale i to, že se nebezpečným virem nyní nakazil i kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). 

Jmenování nové vlády se však již blíží a premiér Petr Fiala se v pondělí sejde se Zemanem, aby se vysoce postavení muži domluvili, kdy ke jmenování dojde, informuje ČT24.

Doporučeno
KORONAVIRUS: Ve čtvrtek přibylo 14 229 nově nakažených, nejméně za všední den za poslední 3 týdny KORONAVIRUS: Ve čtvrtek přibylo 14 229 nově nakažených, nejméně za všední den za poslední 3 týdny 10. prosince 2021 7:33

V pondělí by mělo dojít k setkání pana premiéra s panem prezidentem, kde by se mělo definitivně upřesnit a konkretizovat to datum jmenování,“ uvedl hradní kancléř Vratislav Mynář.

To, zda hlava státu bude souhlasit se všemi kandidáty, nebo se proti některému z nich vymaní, zatím není jasné. Spekulace však hovoří o tom, že Zeman nesouhlasí s Janem Lipavským (Piráti), který by se měl stát ministrem zahraničí. „Jisté výhrady k jednomu z uchazečů pan prezident má,“ řekl Mynář.

Premiér Petr Fiala (ODS) již začátkem týdne upozorňoval, že pokud Zeman odmítne jmenovat všechny navrhované ministry jeho vlády, bude muset k Ústavnímu soudu podat kompetenční žalobu. To si však podle Mynáře prezident nepřeje. „Kompetenční žaloba znamená výrazný časový posun ve všech bodech, o kterých se bavíme,“ doplnil kancléř.

Prezident Miloš Zeman se již sešel se všemi kandidáty kromě Zdeňka Nekuly, který by se mohl stát ministrem zemědělství. Nekula byl totiž pozitivně testován na koronavirus a hlava státu se s ním sejde až po Novém roce. Do té doby by vedením resortu mohl být pověřen předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Domů
Sdílet
Diskuse