Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2021 17:56
Čas čtení 1:07
Radim Šlechta

Jak se registrovat na třetí dávku očkování? Toto je přehledný návod, jak na to

Jak se registrovat na třetí dávku očkování? Toto je přehledný návod, jak na to
Zdroj: Getty Images/Diego Puletto
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Na začátku ledna se budou třetí dávkou moci očkovat i osoby nad 18 let. Předběžně je možné se registrovat již nyní.

Od úterý 4. ledna je možné registrovat se na třetí posilující dávku očkování proti koronaviru i pro osoby, které jsou starší 18 let. Vakcínu mohou tyto osoby dostat v případě, že od jejich druhé dávky uplynulo přinejmenším 5 měsíců. Registrovat se ale mohou již nyní, a to i v případě, že na vakcínu ještě nárok nemáš. 

Na registračním portálu Ministerstva zdravotnictví stačí vyplnit telefonní číslo, na které ti přijde PIN-1. Ten zadáš pro vstup do samotné registrace. Pokud máš za sebou již první dvě dávky očkování, bude ti stačit, když vyplníš jen číslo pojištěnce. To bývá stejné jako rodné číslo, jen ve formátu bez lomítka.

Systém do registrace doplní všechny známé informace, včetně informací o vakcíně, kterou ti zdravotníci v minulosti aplikovali. Následně si vybereš očkovací místo, kde se chceš třetí dávce podrobit. V momentě, kdy dostaneš nárok na posilující dávku vakcíny a tebou vybrané místo bude mít volné kapacity, na mobil ti přijde PIN-2. Tím se znovu přihlásíš do systému a vybereš si ve formuláři termín.

Doporučeno
Třetí dávka očkování bude i pro lidi nad 18 let. Firmy budou muset testovat všechny včetně očkovaných Třetí dávka očkování bude i pro lidi nad 18 let. Firmy budou muset testovat všechny včetně očkovaných 29. prosince 2021 15:59

Pokud se nechceš registrovat online, je možné o registraci požádat také svého obvodního lékaře, popřípadě můžeš navštívit některé z očkovacích center v okolí, kde není předchozí registrace potřeba.

Snížení rizika hospitalizace

Podle aktuální studie snižuje riziko hospitalizace o 93 %. Účinnost očkování s postupem času klesá a třetí dávka tedy umožňuje imunitu proti koronaviru i nadále udržovat. Posilující dávka podle Ministerstva zdravotnictví zároveň funguje rychleji a intenzivněji než dvě dávky základní.

Platnost očkovacích certifikátů je v současnosti devět měsíců. Po uplynutí této lhůty přestane certifikát platit a je potřeba očkování doplnit o novou dávku vakcinace. U té zatím není stanovena platnost, avšak resort zdravotnictví tvrdí, že se tato lhůta může změnit v souvislosti s novými analýzami a studiemi.

Domů
Sdílet
Diskuse