Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. ledna 2022 7:57
Čas čtení 1:45
Vojtěch Vanda

KORONAVIRUS: V Česku přibylo 9333 nakažených, omikron v druhé polovině týdne převládne

KORONAVIRUS: V Česku přibylo 9333 nakažených, omikron v druhé polovině týdne převládne
Zdroj: Getty Images/TPG
NEWS DENNÍ NÁRŮST NAKAŽENÝCH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Počet nakažených koronavirem v pondělí je nejvyšší za poslední dva týdny.

Počet nakažených koronavirem od vánočních svátků výrazně porostl. V pondělí bylo odhaleno 9333 nakažených, což je nejvyšší pondělní číslo za poslední 2 týdny a zároveň druhý nejvyšší přírůstek od 17. prosince. Ve spojitosti s tímto nárůstem vzrostla jak týdenní, tak čtrnáctidenní incidence. Nejzasaženější oblastí je momentálně Praha a přilehlé okresy.

Doporučeno
KORONAVIRUS: V neděli přibylo 1 919 nakažených, počet hospitalizovaných je nejnižší od začátku listopadu KORONAVIRUS: V neděli přibylo 1 919 nakažených, počet hospitalizovaných je nejnižší od začátku listopadu 3. ledna 2022 7:26

Incidence, tedy potvrzené případy za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel, je momentálně 358, což je o 23 více než předešlý den. Incidence za 14 dní se zvedla o 7 na 721. Zvýšený počet nakažených se projevil zejména v Praze, jejíž okresy mají momentálně největší incidenci. Nejhůře na tom je Praha-Západ s 578 nakaženými osobami na 100 tisíc obyvatel za 7 dní, hned za ní je okres Mělník s 547 osobami, třetí je Česká Lípa s 506 nakaženými.

V nemocnicích je momentálně 2 811 osob, z nichž 535 je v těžkém stavu. Křivka tak již třetí den stagnuje. Pokles však naštěstí zapříčinil, že se uvolnila lůžka na důležitých odděleních – lůžka s možností umělé plicní ventilace (UPV) zvýšila svou republikovou kapacitu na 25 %, lůžka na infekčním oddělení s možností UPV na 21 %. Nicméně ve většině krajů je minimálně jedno covidové oddělení, které má obsazenost vyšší než 90 %.

V pozitivním trendu se momentálně nese i počet osob, jež nákaze podlehly. Stále se drží na dvojciferných číslech, nicméně 3. ledna to bylo zdaleka nejméně za poslední dobu – 25 lidí. Celkově viru podlehlo 36 326 lidí.

Nárůst se očekával

Zvýšený počet nakažených se očekával. Vzhledem k zahraničnímu šíření vysoce nakažlivé varianty omikron se podobným projevením nákazy v českých nemocnicích počítalo na přelomu nového roku. „Počty nakažených setrvale klesají, ale v některých regionech začaly stagnovat a v příštím týdnu lze očekávat obrat epidemické vlny a růst prevalence. Omikron představuje 10-15 % nakažených, dominance dosáhne za 7-10 dní,“ napsal v poslední den roku 2021 doktor Marián Hajdúch.

V pondělí 3. ledna se jeho predikce potvrdila. „Dnešní procento omikron pozitivních vzorků v Ústav molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci je kolem 30 %, můžeme tak potvrdit zdvojovací čas šíření infekce kolem dvou až tří dní,“ napsal odborník. „V druhé polovině týdne by tato varianta měla již zcela převládnout,“ dodal.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Hlavní ochranou tak nadále zůstává očkování, které sice během vánočních svátků lehce kleslo, nicméně možnost registrace k třetímu očkování osob na 18 let evidentně přispěla k tomu, aby pokles nebyl obrovský. Jen v pondělí se nechalo očkovat 69 027 osob, z nichž 57 084 bylo posilovacích dávek. 

Domů
Sdílet
Diskuse