Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
14. ledna 2022 v 7:48
Čas čtení 0:48
Radim Šlechta

Princ Andrew kvůli kauze údajného sexuálního napadení přišel o všechny vojenské tituly a královské záštity

Princ Andrew kvůli kauze údajného sexuálního napadení přišel o všechny vojenské tituly a královské záštity
Zdroj: Wikimedia/Thorne1983/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Vévoda z Yorku se po odebrání vojenských titulů a patronátů bude u soudu nadále hájit jako soukromá osoba. V současnosti čelí obvinění ze sexuálního zneužití, ve které figuroval i Jeffrey Epstein.

Královna zbavila prince Andrewa všech jeho vojenských titulů den poté, co začal jeho občanskoprávní spor týkající se údajných šlechticových sexuálních zločinů z minulosti. Spojené státy americké se budou jeho případem nadále zabývat. Buckinghamský palác o zbavení vojenských titulů informoval na Twitteru.

„Se souhlasem královny a s jejím svolením byly vévodovi z Yorku odebrány vojenské tituly a královské patronáty,“ informoval Buckingham. „Vévoda z Yorku nebude nadále vykonávat žádné veřejné funkce a nadále se bude ve svém případu hájit jako soukromá osoba,“ dodává v prohlášení.

Kvůli obviněním nebude Andrew již dál používat titul „Jeho královská Výsost“. Stalo se tak po tom, co se objevily pokusy probíhajícímu občanskoprávnímu sporu s Virginií Giuffre zabránit. Vévoda z Yorku ale obvinění, která jsou proti němu vznesena, popřel.

Podle těch měl šlechtic sexuálně zneužívat tehdy sedmnáctiletou Virginii. Stát se tak údajně mělo v roce 2000. K sexuálním zneužití ze strany vévody z Yorku mělo podle oběti dojít třikrát. Podle ní se k ní princ dostal přes nechvalně proslulého Jeffreyho Epsteina a Ghislaine Maxwell. Přestože královská rodina již v minulosti řešila soudní spory, ještě nikdy její členové nefigurovali v kauzách týkajících se právě sexuálního zneužívání.

Domů
Sdílet
Diskuse