Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2022 10:46
Čas čtení 3:01
Ilona Hobzová

Připomínáme si Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Nacisté připravili o život miliony lidí

Připomínáme si Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Nacisté připravili o život miliony lidí
Zdroj: Flickr/United States Holocaust Memorial Museum/volně k užití
HISTORIE RASISMUS A PRÁVA MENŠIN
Uložit Uložené

Významný svátek připadá na 27. ledna.

Na 27. ledna připadá Mezinárodní den obětí holocaustu. Připomínáme si tak památku šesti milionů zavražděných evropských Židů a dalších obětí nacismu. Článek ti přinese to nejpodstatnější, co bys měl/a o tak významném dni vědět a proč je důležité si jej připomínat. 

Proč 27. ledna?

Památce obětí holocaustu se v České republice věnuje server Holocaust. Ten připomíná, že právě 27. ledna 1945 osvobodila vojska sovětské Rudé armády koncentrační tábor Osvětim. Nalezla zde 7650 vyhladovělých vězňů a doklady o zločinech, které nacisté nestačili zničit.

Tak bylo v táborových skladech nalezeno téměř 8 tun lidských vlasů a přes milion pánských obleků a dámských šatů. Holocaust.cz zmiňuje, že podle různých odhadů bylo v Osvětimi zmařeno 1,2 až 1,6 milionu lidských životů. Osvětim se stala symbolem nacistického „konečného řešení židovské otázky“, symbolem nelidskosti a genocidy.

Mezinárodní den vzpomínky na oběti holocaustu, který vyhlásila Organizace spojených národů 1. listopadu 2005, má ale připomínat osvobození všech dalších nacistických koncentračních táborů, kam vstoupila vojska Spojenců v závěrečných měsících 2. světové války.

Domů
Sdílet
Diskuse