Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2022 12:02
Čas čtení 1:22
Ondřej Jarůšek

Miloš Zeman: Demonstranti se šibenicemi by měli jít do vězení

Miloš Zeman: Demonstranti se šibenicemi by měli jít do vězení
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Zeman se v rozhovoru pro CNN Prima NEWS rozhovořil o pandemickém zákonu, o kauze spisu k Vrběticím i o kandidátech na prezidenta.

Prezident Miloš Zeman v novém rozhovoru pro CNN Prime NEWS potvrdil, že podepíše novelu pandemického zákona. Proti té nedávno proběhly v Praze demonstrace a protestující před Poslaneckou sněmovnu přinesli i šibenice. Policie to vyhodnotila jen jako přestupek, podle Zemana by měli tito lidé skončit za mřížemi.

„S šibenicemi na demonstracích nesouhlasím. Věřit tomu, že nad námi létá letadlo, které rozprašuje covid, a Bill Gates dává do vakcín čipy? A teď mi řekněte, že ti lidé nejsou blázni. Ti, co tam dotáhli šibenice, by měli jít do vězení. Samozřejmě po řádném soudu,“ řekla hlavu státu v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.

„Až budu zdravější, tak si vezmu metr a odkrokuji si vzdálenost mezi Sněmovnou a Malostranským náměstím. Do 100 metrů od Sněmovny se totiž nesmí konat žádná demonstrace. Protestující navíc nedodržovali rozestupy a neměli roušky. Už v této chvíli měla policie dostatečný důvod k zákroku,“ dodal prezident.

Doporučeno
BIS zaslala prezidentovi utajovaný spis o Vrběticích v hrubém nepořádku, brání se Hrad BIS zaslala prezidentovi utajovaný spis o Vrběticích v hrubém nepořádku, brání se Hrad 3. února 2022 15:50

Zeman se vyjádřil také na téma utajované zprávy ohledně výbuchů ve Vrběticích, kterou měl Hrad údajně skartovat. Policie chtěla spis prozkoumat kvůli otiskům prstům a stopám DNA, zda se k materiálnu nedostal někdo nepovolaný. Hrad se brání, že BIS zprávu předala v „hrubém nepořádku“ a pochybení odmítá. 

„Dokument o Vrběticích neměl označení tajné, ale jen důvěrné. Skartační předpisy jsou pro tajné dokumenty jiné,“ řekl Zeman.

Mezi dalšími probíranými tématy se stalo napětí na Ukrajině a údajný chystaný vpád ruských vojsk. Zeman však neočekává, že by Rusko na sousední zemi zaútočilo. „Rusové by na tom výrazně prodělali v podobně nejrůznějších sankcí,“ domnívá se prezident.

Doporučeno
Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) 5. února 2022 7:00

Miloši Zemanovi skončí druhý a poslední prezidentský mandát skončí 8. března 2023 a jak v rozhovoru řekl, ke konci svého funkčního období by chtěl navštívit Izrael a Čínu. Pokud by mu to lékaři dovolili, jel by i na olympijské hry v Pekingu. S politickým bojkotem olympijských her nesouhlasí.

Prezident se rozhovořil i o tom, kdo by jej v úřadu mohl nahradit. Zmínil čtyři jména. Tou první je bývalá šéfka ERÚ Alena Vitásková. „Z lidí, kteří ještě kandidaturu nevyhlásili, beru za silné kandidáty Andreje Babiše, Vladimíra Dlouhého a Josefa Středulu. Já bych favorizoval Babiše,“ řekl Zeman.

Domů
Sdílet
Diskuse