Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2022 15:50
Čas čtení 1:08
Adéla Ježková

BIS zaslala prezidentovi utajovaný spis o Vrběticích v hrubém nepořádku, brání se Hrad

BIS zaslala prezidentovi utajovaný spis o Vrběticích v hrubém nepořádku, brání se Hrad
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS MILOŠ ZEMAN PRAŽSKÝ HRAD
Uložit Uložené

Spis týkající se výbuchu ve Vrběticích byl údajně špatně označen a jeho doručení se navíc odehrálo po pracovní době, kdy nebyl přítomen prezident Miloš Zeman. Hrad to napsal ve svém prohlášení.

Kancelář Hradu nebyla údajně předem informována o důležitosti informací ve spisu o údajném zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu, které měly být zásadní pro bezpečnost České republiky. Přestože podobné dokumenty bývají označeny slovy na obálce "IHNED PŘEDAT!", zde tato informace o urychleném předání prezidentovi chyběla. 

Utajovaná písemnost, kterou Bezpečnostní informační služba (BIS) doručila 7. dubna 2021, měla být označena pouze jako běžný spis v druhém nejnižším stupni utajení. Do rukou prezidenta se tak dostala až o šest dní později. Přičemž BIS zareagovala až 22. dubna „po důrazném upozornění“, napsala Kancelář prezidenta republiky (KPR) v prohlášení na webu.

Domů
Sdílet
Diskuse