Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2022 17:03
Čas čtení 2:29
Ilona Hobzová

Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí doplní akce i na dalších místech Česka

Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí doplní akce i na dalších místech Česka
Zdroj: REFRESHER / Radim Šlechta
HUDBA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Výtěžky z koncertů poputují například do sbírky SOS Ukrajina, kterou pořádá Člověk v tísni.

Ruská invaze na Ukrajině nenechala chladnou ani českou kulturu. Umělci se rozhodli Ukrajinu podpořit formou koncertů a jiných kulturních událostí. Ta největší, benefiční koncert na Václavském náměstí v Praze, se uskuteční už v úterý, 1. března. Podívej se i na další akce, kam můžeš vyrazit!

Pro Ukrajinu: Benefiční koncert na pomoc lidem zasaženým konfliktem na Ukrajině

Kdy a kde: 1. března od 19:00, Václavské náměstí

Po demonstraci na podporu Ukrajině se na Václavském náměstí chystá další akce. Tentokrát půjde o benefiční koncert Pro Ukrajinu. Přenos koncertu odvysílá od 20:10 Česká televize a také komerční TV Nova, jak potvrdila programová ředitelka Silvia Majetská. Cílem je  zvýšit potenciální výnos sbírky a podpořit tento charitativní projekt. Nova kvůli přenosu koncertu přesune i vysílání reality show Survivor. Ta se obvykle vysílá od 20:20, v úterý se ale posune na čas 21:45.

Na koncertě vystoupí bez nároku na honorář například Chinaski, Mirai, Marie Rottrová, Pražský výběr, Tomáš Klus, MIG 21, Olympic, Jiří Suchý, Sbor Národního divadla nebo Jan Mráček a Komorní orchestr. Večerem jako moderátoři provedou Světlana Witowská a Daniel Stach

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Kromě uměleckých vystoupení program zprostředkuje také náhled na aktuální situaci na Ukrajině či vhled do života Ukrajinců v Česku. Celý výtěžek akce poputuje do sbírky  Člověka v tísni SOS Ukrajina.

Brno pro Ukrajinu

Kdy a kde: 1. března v 16:30, Náměstí Svobody

Městské divadlo Brno pořádá pod záštitou primátorky Markéty Vaňkové koncert Brno pro Ukrajinu, jenž má podpořit ukrajinský stát i Ukrajinky a Ukrajince. 

Koncert úvodním slovem a písní Otčenáš z muzikálu Bídníci zahájí herec a zpěvák Petr Gazdík. Vystoupí například Alena Antalová, Lenka Bartolšicová, Marta Matějová, Robert Jícha neb Dušan Vitázek a mnozí další sólisté Městského divadla Brno za doprovodu orchestru. Písně budou proloženy i přednesem básně v podání Michala Isteníka, který je známý coby Eda ze seriálu Most. Promluví také primátorka a ukrajinská konzulka. 

Liberec pro Ukrajinu

Kdy a kde: 1. března v 16:30, Náměstí Dr. Edvarda Beneše

Dalším z měst, kde v úterý proběhne benefiční koncert, je severočeský Liberec. Od 16:00 se na náměstí před libereckou radnicí vystřídají na pódiu kapely Jarret, Lessyho Woheň, Severáček, Aries, Big’O’Band, Těla, Krucipüsk, Hitfakers nebo Paulie Garand a Jakub Děkan.

Ve spolupráci s Červeným křížem bude možné donést přímo na místo i hmotnou humanitární pomoc. „Ukrajina statečně brání svou svobodu a demokracii. Bojují i za nás. Bojují za mír a svobodu v Evropě. Pomozme Ukrajině vším čím můžeme a umíme,“ stojí v pozvánce na akci, kterou pořádá město Liberec ve spolupráci s řadou sdružení. 

Další koncert se v úterý koná například v Olomouci (od 17:00 na Horním náměstí).

Kultura pro Ukrajinu

Kdy a kde: 3. března v 18:00, Kampa

Desítky festivalů, divadel a dalších kulturních institucí se připojují k výzvě #kulturaproukrajinu a chystají benefiční koncert na pražské Kampě. Jeho cílem je vybrat peníze na podporu Ukrajiny.

Doporučeno
Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? 7. července 2023 7:30

„My, aktéři české kulturní scény jsme vyděšeni současným vývojem situace na Ukrajině. Jasně se vymezujeme vůči postupu Ruské federace v čele s prezidentem Vladimirem Putinem. Považujeme za nezbytné vyjádřit solidaritu s ukrajinskými obyvateli. Vyzýváme všechny, kteří mají možnost, aby se k naší iniciativě připojili,“ stojí ve výzvě, pod kterou se dosud podepsalo mnoho desítek institucí jako například Signal Festival, Jatka78, Prague Pride, Cirk La Putyka, Post Bellum, Rock for People, Colours of Ostrava nebo Metronome Festival Prague. 

Cílem akce je také podpora veřejné sbírky SOS Ukrajina pod záštitou Člověka v tísni. Prostředky budou použity na humanitární pomoc obětem ozbrojeného konfliktu, lidem na útěku, uprchlíkům, na ochranu ohrožených rodin a jednotlivců.

Domů
Sdílet
Diskuse