Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2022 9:09
Čas čtení 1:10
Tereza Patočková

V bytě po Schillerové budou bydlet uprchlíci. „Konečně poslouží těm, kdo to potřebuje“ říká Bartoš

V bytě po Schillerové budou bydlet uprchlíci. „Konečně poslouží těm, kdo to potřebuje“ říká Bartoš
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ALENA SCHILLEROVÁ IVAN BARTOŠ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ministerstvo pro místní rozvoj hledá ve svých řadách místa, kde by bylo možné příchozí z Ukrajiny ubytovat. Kromě 80 možných míst v regionech jsou to i lázně či byt na prominentní adrese po bývalé ministryni financí Aleně Schillerové.

Ministerstvo pro místní rozvoj nabídne své ubytovací kapacity pro Ukrajince prchající před válkou. Uprchlíci budou dle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) moci bydlet v bytě po bývalé ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) v centru prahy. Zvažuje se, že by stát ubytoval uprchlíky také v lázních. Ministerstvo zároveň zdůrazňuje, že na české občany během pomáhání Ukrajincům nezapomíná. 

Každý musí dát ruku k dílu. Proto i my na ministerstvu uvolňujeme veškeré možné ubytovací kapacity, které vlastníme. Máme nejen strohou ubytovnu, ale i mediálně známé byty v samém centru města, které dříve obývaly ministryně předchozí vlády Dostálová a Schillerová. Konečně tak budou byty sloužit těm, kdo je opravdu potřebují,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Doporučeno
Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) 11. března 2022 11:30

Bartoš: Máme morální povinnost

Ivan Bartoš uvedl, že ač vláda intenzivně pracuje na pomoci ukrajinským uprchlíkům, nezapomíná na své občany. Dle Bartoše tu po odchodu Ukrajinců zpět ubytovací kapacity zůstanou pro Čechy v nouzi.

O lidi, kteří před barbarským ruským bombardování utekli jen s nejnutnějšími osobními věcmi, máme morální povinnost se postarat. Zároveň v tom nesmíme obce a kraje nechat samotné. A nezapomínáme ani na naše české občany. Ukrajinci se samozřejmě chtějí hned po válce vrátit domů. Vystavěné bydlení tu však zůstane pro naše potřebné," řekl ministr.

Doporučeno
Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) 10. března 2022 7:00

Uprchlíci se zatím přesunou do prostorů, které jsou k dispozici ihned. V ubytovně na adrese Velehradská má ministerstvo okamžitě k dispozici 14 míst, na adrese Salvátorská v historickém centru Prahy je to potom 20 míst.

O volných kapacitách  v regionech už stát vyjednává s Horskou službou o tom, kde je volno pak rozhodnou krajské štáby. Mělo by jít o zhruba 80 míst v regionech. Ministerstvo pro místní rozvoj také nadále pracuje na možnosti zapojení lázní, kde je volná kapacita a lze tam ubytovat příchozí z Ukrajiny za přispění státu.

Domů
Sdílet
Diskuse