Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2022 9:12
Čas čtení 0:53
Ilona Hobzová

Dánsko zvažuje zákaz prodeje cigaret pro všechny, kteří se narodili po roce 2010

Dánsko zvažuje zákaz prodeje cigaret pro všechny, kteří se narodili po roce 2010
Zdroj: Unsplash/Andres Siimon/volně k užití
NEWS DÁNSKO
Uložit Uložené

Informaci přinesl deník The Guardian.

Dánsko zvažuje, že zakáže prodej cigaret a dalších nikotinových výrobků všem osobám, které se narodily po roce 2010. Chce tak zajistit, aby budoucí generace vůbec nezačala kouřit. Informuje o tom deník The Guardian.

Doporučeno
Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné 18. března 2022 13:00

Zásadní význam pro úmrtnost 

Plány Dánska na možný zákaz prodeje nikotinových výrobků představil ministr zdravotnictví Magnus Heunicke. „Doufáme, že všichni lidé narození v roce 2010 a později nikdy nezačnou kouřit nebo používat produkty na bázi nikotinu,“ řekl novinářům. Dodal, že pokud to bude nutné, vláda je připravena zakázat prodej těchto produktů generace narozené po roce 2010 s postupným zvyšováním věkové hranice

Podle dánského ministerstva zdravotnictví začne sedmdesát procent lidí kouřit ještě před osmnáctými narozeninami. „Podle výzkumu je mezi kuřáky, nebo těmi, kteří dříve kouřili, za rok o 13 600 mrtvých více než mezi těmi, kteří nikdy nekouřili. To odpovídá přibližně jednomu ze čtyř úmrtí v Dánsku v důsledku kouření,“ stojí ve zprávě dánského ministerstva zdravotnictví. Kouření tabáku má tedy v Dánsku zásadní význam pro úmrtnost.

Doporučeno
Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) 11. března 2022 11:30

Kombinace opatření

Dánsko chce snížit počet mladých kuřáků, který je ve srovnání s dalšími severskými státy mnohem vyšší. Mezi opatření, která již v Dánsku platí, je například finanční zákon z roku 2020, který zvýšil tabákovou daň. Platí také přísnější tresty a zákazy reklamy. 

Pro nový plán dánské vlády zakázat prodej nikotinových výrobků lidem narozeným po roce 2010 by podle The Guardianu bylo 64 % dotázaných lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse