Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2022 v 9:44
Čas čtení 1:02
Ilona Hobzová

„Někdy je žlutá prostě žlutá.“ Ruská vesmírná agentura popřela, že by kosmonauti oblékli barvy Ukrajiny

„Někdy je žlutá prostě žlutá.“ Ruská vesmírná agentura popřela, že by kosmonauti oblékli barvy Ukrajiny
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Vyjádřil se jeden ze členů výpravy a také ředitel Roskosmosu.

Ruská vesmírná stanice Roskosmos popřela, že by tři ruští kosmonauti dorazili k Mezinárodní vesmírné stanici v kombinézách s barvou ukrajinské vlajky, informuje stanice BBC. Vyjádření přidal přímo jeden z kosmonautů a také ředitel Roskosmosu.

Doporučeno
Ruští kosmonauti nastoupili na palubu ISS v modro-žlutých kombinézách. Prý měli spoustu žlutého materiálu, tak ho museli použít Ruští kosmonauti nastoupili na palubu ISS v modro-žlutých kombinézách. Prý měli spoustu žlutého materiálu, tak ho museli použít 19. března 2022 v 11:07

Někdy je žlutá prostě žlutá

Svět v sobotu ráno obletěla zpráva, že ruští kosmonauti Oleg Artemyev, Denis Matveev a Sergej Korsakov, kteří přistáli u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), na sobě měli při vstupu kombinézy v barvách připomínající ukrajinskou vlajku. Vyrojily se spekulace, zda se může jednat o symbolickou podporu Ukrajiny

„Někdy žlutá prostě znamená žlutá,“ uvedl v sobotu odpoledne na Twitteru Dmitrij Rogozin, generální ředitel kosmické agentury Roskosmos. Doplnil, že kvůli ukrajinským nacionalistům svůj barevný vkus rozhodně měnit nebudou. 

V dalším příspěvku doplnil, že Roskosmos za žádných okolností nebude nutit absolventy moskevské technické univerzity, aby nenosili barvy, které nese také erb jejich alma mater.

Není třeba hledat tajná znamení 

Ruská vesmírná agentura Roskosmos pak na sociální síti VKontakte přidala vyjádření jednoho z kosmonautů Olega Artemyeva„Oblečení pro každého člena posádky se šije asi šest měsíců před letem v Ústavu biomedicíny Ruské akademie věd. My si jen vybereme barvu, která se nám líbí. Protože náš let je úzce spjat s Baumanovou Moskevskou státní technickou univerzitou, rozhodli jsme se vzít barevné schéma naší Alma Mater,“ vysvětlil a dodal, že v barvách kombinézy není třeba hledat tajná znamení a symboly.

Doporučeno
Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu 24. května 2024 v 8:00

„Barva je prostě barva. S Ukrajinou nemá nic společného. To by musela vlastnit i žluté Slunce na modré obloze,“ uzavřel s tím, že ačkoli jsou nyní ve vesmíru, jsou pořád i s ruským prezidentem a lidem.

Domů
Sdílet
Diskuse