Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2022 16:53
Čas čtení 1:13
Ilona Hobzová

Elon Musk otevřel první evropskou továrnu Tesla. Zákazníkům osobně předal první elektromobily

Elon Musk otevřel první evropskou továrnu Tesla. Zákazníkům osobně předal první elektromobily
Zdroj: TASR
TECH ELON MUSK
Uložit Uložené

Nachází se v obci Grünheide nedaleko Berlína.

Automobilka Tesla v úterý otevřela první evropskou Gigafactory, tedy továrnu na elektrická auta i baterie. Do německé obce Grünheide nedaleko Berlína dorazil i majitel Tesly Elon Musk. Prvních třicet automobilů z německé produkce osobně předal zákazníkům. Informuje o tom Spiegel.

Doporučeno
Grimes o Elonu Muskovi: Občas žije pod hranicí chudoby, nedopřeje si ani novou matraci Grimes o Elonu Muskovi: Občas žije pod hranicí chudoby, nedopřeje si ani novou matraci 11. března 2022 20:18

Otevření se zdrželo 

Giga Berlin, první evropská továrny Tesla, měla podle Elona Muska zahájit provoz už v prosinci loňského roku. „Doufáme, že výrobu aut spustíme v průběhu několika měsíců, v listopadu nebo prosinci. Věřím, že první auta budou hotová v prosinci,“ prohlásil Musk v říjnu na hudebním festivalu, který firma uspořádala u příležitosti dne otevřených dveří v připravované fabrice. V té době se ale stále čekalo na povolení od úřadů. Ke kolaudaci došlo podle německého deníku Spiegel teprve před dvěma týdny. 

V nově otevřené automobilce by podle Spiegelu mělo pracovat až dvanáct tisíc zaměstnanců. Cílem bude vyrobit až 500 000 vozů Model Y ročně.

Slavnostního otevření se kromě Elona Muska účastnili také německý kancléř kancléř Olaf Scholz a ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck. Braniborský premiér Dietmar Woidke, který byl také přítomen, označil zahájení provozu za „rozhodující krok pro budoucnost Braniborska“.

Protestní akce

Proti otevření automobilky protestují ekologičtí aktivisté. Někteří upozorňují na to, že výroba aut ohrozí přírodu, podle nich může znečistit pitnou vodu. Dodávají také, že elektroauta Tesla jsou „všechno, jen ne šetrné ke klimatu“. Protestní akce se konala také v den otevření automobilky. Vedla k uzavření berlínského okruhu.

Domů
Sdílet
Diskuse