Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2022 v 19:34
Čas čtení 0:51
Ilona Hobzová

Nouzový stav se prodlouží až do konce května, schválila Sněmovna

Nouzový stav se prodlouží až do konce května, schválila Sněmovna
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Proti prodloužení byli poslanci z řad ANO a SPD.

Poslanecká sněmovna v úterý schválila prodloužení nouzového stavu kvůli uprchlíkům z Ukrajiny. Platit bude až do konce května. Návrh prodloužit nouzový stav podpořili poslanci vládních stran, proti byla opozice ANO a SPD. 

Doporučeno
„Milošova mafie, totální šmejd.“ Politici reagují na Zemanovo udělení milosti „Milošova mafie, totální šmejd.“ Politici reagují na Zemanovo udělení milosti 29. března 2022 v 18:22

Rakušan: Jde o kompromis

Prodloužení nouzového stavu o dva měsíce prosadili v Poslanecké sněmovně vládní poslanci. „Původní návrh, který se objevil na vládě, byl tři měsíce. Od opozice zaznělo třicet dnů. Přišli jsme s kompromisním návrhem do konce května, tedy na 58 dní,“ uvedl během jednání ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Proti byli opoziční poslanci z řad ANO a SPD. „My jsme od začátku říkali, že prodloužení nouzového stavu nesmí být delší než na dobu třicet dnů,“ uvedl během jednání poslanec Patrik Nacher (ANO).

SPD pak podle vyjádření Tomia Okamury odmítla nouzový stav úplně. „Nouzový stav umožňuje vládě mj. nařizovat hoteliérům a osobám poskytujícím ubytovací služby, aby nuceně poskytovali i nadále svoje ubytovací kapacity ve prospěch uprchlíků a mohly být také vládou prováděny nákupy bez výběrových řízení,“ uvedl Okamura na sociálních sítích.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 v 6:00

Nouzový stav se nedotkne běžných životů, nebude omezovat služby, vzdělávání ani zdravotnictví. Jaké pravomoci vláda během nouzového stavu má, jsme pro tebe shrnuli už na začátku března. 

Domů
Sdílet
Diskuse