Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2022 v 18:22
Čas čtení 2:19
Ilona Hobzová

„Milošova mafie, totální šmejd.“ Politici reagují na Zemanovo udělení milosti

„Milošova mafie, totální šmejd.“ Politici reagují na Zemanovo udělení milosti
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS MILOŠ ZEMAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Reagoval například Vít Rakušan, Markéta Pekarová Adamová nebo Marian Jurečka.

Prezident Miloš Zeman v úterý udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen k tříletému vězení za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Hlava státu si okamžitě vysloužila kritiku čelní politické reprezentace.

Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka vedlo Zemana k omilostnění  Baláka několik důvodů. Vzal prý v úvahu to, že Balák byl dosud bezúhonný a Zemanovi je znám jako mimořádně pracovitý a kvalifikovaný vedoucí zaměstnanec. Po přečtení rozsudku navíc Zeman dospěl k závěru,  že pro přísné odsouzení nebyla zřejmě rozhodná povaha činu, ale i to, kde odsouzený pracuje. Toto hledisko podle Hradu trestní právo nezná. 

Doporučeno
Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány, který byl odsouzen na 3 roky za ovlivňování veřejné zakázky Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány, který byl odsouzen na 3 roky za ovlivňování veřejné zakázky 29. března 2022 v 17:32

Rakušan: Ukázka protekcionismu

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) tento typ milosti zpochybňuje její místo v našem právním systému. „Omilostnit blízkého spolupracovníka odsouzeného za ekonomický delikt je ukázkou protekcionismu a selektivního přístupu,“ napsal Rakušan a dodal, že ho překvapila i rychlost, s jakou byla milost udělena. 

Jurečka: Chce se mi zvracet

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) parafrázoval větu z Orwellovy Farmy zvířat o tom, že všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější. „To se to dělají šmeliny, když váš šéf je prezident, co vám dá milost. Slovy klasika: Chce se mi zvracet,“ uvedl.

Pekarová Adamová: Zneužití úřadu prezidenta

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) Zeman zneužil úřad prezidenta a obešel demokratické principy a vysmál se všem, kteří zákony dodržují.

„Jde o vysmívání se všem, kteří zákony dodržují. Prezident se už voličům zodpovídat nebude, ale historie k němu bude nemilosrdná,“ napsala.

Michálek: Totální šmejd

Z České pirátské strany reagoval například Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu. Podle něj Zeman ve funkci prezidenta totálně selhal. „Nejdřív sloužil Rusku a Číně, pak očerňoval tajné služby a teď omilostňuje za korupci. Kradlo se přímo v areálu Lán! Problém není v institutu milosti, ale že je prezident totální šmejd,“ pustil se do prezidenta ostře.

Pospíšil: Milošova mafie

Velmi stroze reagoval europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Aneb když jsi z Milošovy mafie, české zákony pro tebe neplatí,“ uvedl na Twitteru.

Reakce od Unie státních zástupců

Bez povšimnutí nenechala milost ani Unie státních zástupců. Byť je udělení milosti pravomocí prezidenta, to, jak ji odůvodnil, je podle unie nepřijatelné.

Doporučeno
Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? 3. května 2024 v 16:55

„Hlava státu zejména nemůže zpochybňovat soudní moc tím, že jí bez jakékoli podrobnější argumentace podsouvá postranní motivy z hlediska úvah o trestu. Udělená milost se dá interpretovat i tak, ze lidé z okolí prezidenta jsou jednoduše beztrestní,“ uvedl prezident Unie státních zástupců Jan Lata. 

Domů
Sdílet
Diskuse