Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2022 15:58
Čas čtení 0:55
Tereza Šnajdrová

Papež František nepřímo kritizuje Putina, zvažuje také cestu do Kyjiva

Papež František nepřímo kritizuje Putina, zvažuje také cestu do Kyjiva
Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini / Alexei Druzhinin
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ PAPEŽ FRANTIŠEK VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Papež František během cesty na Maltu novinářům řekl, že zvažuje cestu na Ukrajinu. Ruského prezidenta označil za potentáta v zajetí nacionalismu.

Papež František navštívil Maltu, kde promluvil o tom, že zvažuje cestu do Kyjivu. „Ano, je to možné,“ odpověděl na dotaz novinářů, zda navštíví Ukrajinu. Během projevu na Maltě pak nepřímo kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého označil za potentáta v zajetí nacionalistických zájmů, který podněcuje konflikty, informuje New York Post a US News.

Doporučeno
Kancelář ukrajinského prezidenta: Rusové se stáhnou ze všech částí země kromě jihu a východu Kancelář ukrajinského prezidenta: Rusové se stáhnou ze všech částí země kromě jihu a východu 2. dubna 2022 13:51

Již v letadle se novináři papeže Františka zeptali, zda neplánuje navštívit Ukrajinu. „Ano, je to možné,“ odpověděl jim cestou na Maltu, kam odjel na dvoudenní návštěvu. Na Maltě se hlava katolické církve setká s prezidentem Georgem Vellou, premiérem Robertem Abelou a pronese projev k tamním diplomatům a státním představitelům.

Papeže Františka do Kyjivu již před několika týdny pozvali ukrajinští politici a náboženští představitelé. Pokud by se do hlavního města Ukrajiny vydal, stal by se jednou z nejznámější osobností, která jej během války navštívila.

Z východu Evropy, ze země, kde vychází slunce, se teď rozšířily temné stíny války. Mysleli jsme si, že invaze do jiných zemí, divoké pouliční boje a atomové hrozby jsou ponurými vzpomínkami na vzdálenou minulost. Avšak ledové větry války, které přináší jen smrt, zkázu a nenávist, se mocně opřely do životů mnoha lidí a zasáhly nás všechny,“ řekl v projevu na Maltě papež. 
 
Zase znovu nějaký potentát, bohužel v zajetí anachronických tvrzení týkajících se nacionalistických zájmů, vyvolává a podněcuje konflikty, zatímco obyčejní lidé cítí potřebu budovat budoucnost, která buď bude společná, nebo nebude vůbec,“ dodal pak. 

Domů
Sdílet
Diskuse