Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2022 12:10
Čas čtení 1:47
Tereza Patočková

Ukrajinská make-up artistka poznala na fotografii obětí z Buči svoji klientku podle manikúry

Ukrajinská make-up artistka poznala na fotografii obětí z Buči svoji klientku podle manikúry
Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ukrajinská make up artistka uvedla, že na jedné z fotek popravených civilistů z ukrajinské Buči, které obletěly minulý týden celý svět, poznala díky manikúře svoji klientku.

Ukrajinka Anastazia Subačeva, jež pořádá kurzy make-upu, poznala svoji klientku Irynu Filkinu na fotografii z Buči. Tu vyfotila v rámci reportování o válce fotografka Reuters Zohra Bensemra. Spolu s dalšími otřesnými snímky popravených civilistů obletěla fotografie sevřené dlaně se specifickou červeno bílou manikúru celý svět. Fotografie zachycuje dlaň mrtvé ženy, která leží na zemi v blátě. Informují o tom New York Times.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Reuters (@reuters)

Válka mi zase utrhla kus srdce. Když jsem tuhle fotografii viděla poprvé, cítila jsem, že mě hrozně bolí a nechápala jsem proč,“ napsala make-up artistka Subačeva na svém Instgramu. Po chvíli si uvědomila, že si design nehtů, který je na fotce vidět, si pamatuje na své klientce Iryně. Poslední lekci spolu měly 23. února.

Doporučeno
Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor) Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor) 3. dubna 2022 7:00

Anastázie Subačeva žila dle deníku New York Times ve městě Gostomel, které leží nedaleko Buči, a pořádala zde lekce make-upu, kterých se pravidelně účastnila také Iryna. Dle Anastázie se Iryna do kurzů zapsala, protože si chtěla splnit sen o slávě.

Píšu to proto, že tyhle příběhy by měl znát každý. Příběhy, ve kterých jsou zabíjeni nevinní lidé, ve kterých lidé trpí a ve kterých je svět nespravedlivý a krutý,“ uvedla Subačeva. 

Anastazia ve svém příspěvku vzpomíná na Irynu jako na energickou a vždy pozitivně naladěnou bytost, která měla z lekcí radost a vždy s radostí sdílela své pokroky a nápady na make up. Těšila se na koncerty a nemohla se dočkat jak se tam namaluje a oblékne. 

„Jednoho dne mě chytila za ruku a povídá: ,Ve stáří jsem konečně pochopila to, co nejdůležitější – musíš se mít ráda a žít jenom pro sebe! Konečně budu žít tak, jak chci!'“ zavzpomínala Anastázia na Irynu s tím, že si bude její slova bude pamatovat navždy. „Ona chtěla jenom žít,“ dodala.

Dcera zavražděné Iryny FIlkiny, Olha Shchyruk, utekla z Buči  na začátku války a o smrti své matky se dozvěděla 6. března. Podle Olhy byla její matka zastřelena, když se vracela na kole z práce. I tak ale ještě více než měsíc stále doufala, že to je omyl a její máma je stále naživu. 

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Uvědomovala jsem si, že je to skoro nemožné. Protože jsme přes měsíc nebyly v kontaktu, ale dítě bude stejně vždycky čekat na svojí mámu," napsala Olha ve středu na sociální síť telegram. Informoval o tom deník New York Times. 

V pátek, v den, kdy by měla Iryna Filkina narozeniny, obdržela její dcera spolu s nyní už známou fotografií ruky také video, na kterém leží bezvládné tělo její matky na zemi. „I kdyby na té fotce žádná manikúra nebyla, stejně bych poznala, že je to moje máma,“ uvedla Olha s tím, že tělo matky stále hledá, aby ho mohla pohřbít.

Zpět
Sdílet
Diskuse