Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2022 13:50
Čas čtení 0:48
Radim Šlechta

Více než pětině plazů hrozí vyhynutí, tvrdí rozsáhlá studie. Jejich existence ovlivňuje i člověka

Více než pětině plazů hrozí vyhynutí, tvrdí rozsáhlá studie. Jejich existence ovlivňuje i člověka
Zdroj: Unsplash/Gaetano Cessati/volně k užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci zkoumali deset tisíc druhů plazů po dobu sedmnácti let. Více než pětině druhů hrozí podle nich vyhynutí.

Pětině plazů hrozí vyhynutí. Týká se poloviny druhů krokodýlů a 57 % druhů želv. Vědci, kteří sedmnáct let zkoumali více než deset tisíc plazích druhů publikovali studii v odborném časopise Nature. Plazům je podle nich potřeba pomoc, i když u části lidí nepatří mezi oblíbená zvířata. 

Studie, kterou vedlo přibližně devět set vědců ze čtyřiadvaceti zemí světa, je pro lidstvo velmi důležitá. Data o ohrožených savcích, obojživelnících i ptácích věda zná. Podrobné informace o plazech ale zatím chyběly. Nyní se ukazuje, že v ohrožení existence je jich 21 %. Ohrožení pro ně představuje rozšiřování měst, zemědělství, těžba dřeva a v případě některých druhů krokodýlů a želv lovci nebo obchodníci.

„Pokud ekosystémy přijdou o plazy, radikálně se změní. Je potřeba počítat s nežádoucími scénáři jako je přemnožení škodlivého hmyzu,“ řekl vědec Neil Cox, který se podílel na vedení studie. Připomíná, že biodiverzita je nutná i proto, aby se zachovaly přívětivé podmínky pro člověka.

Vědci připomínají, že je důležité plazy chránit, i když patří mezi méně oblíbená či méně sympatická zvířata. Člověk totiž profituje z jejich jedu, mnoho plazů rozšiřuje semínka důležitých rostlin a jsou přirozenými nepřáteli škůdců. Dobrou zprávou podle vědců je, že plazům pomáhají i opatření, která současná společnost dělá pro pomoc ohroženým savcům nebo ptákům.

Domů
Sdílet
Diskuse