Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. května 2022 18:03
Čas čtení 0:54
Ilona Hobzová

Na Ukrajině začala evakuace civilistů z oceláren v Mariupolu, první skupina lidí už podle Zelenského míří do bezpečí

Na Ukrajině začala evakuace civilistů z oceláren v Mariupolu, první skupina lidí už podle Zelenského míří do bezpečí
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo vnitřních afér
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Evakuace civilistů začala, potvrdil to i ukrajinský premiér Volodymyr Zelenskyj.

Organizace spojených národů (OSN) v neděli oznámila, že probíhá evakuace civilistů z oceláren Azovstal v ukrajinském městě Mariupol. Prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitter napsal, že do bezpečné oblasti míří první skupina čítající sto osob. 

Doporučeno
Zeman: Putin se dopustil zločinu proti míru, vyvražďování civilistů na Ukrajině se blíží genocidě Zeman: Putin se dopustil zločinu proti míru, vyvražďování civilistů na Ukrajině se blíží genocidě 1. května 2022 12:22

„Začala evakuace civilistů z Azovstalu. První skupina asi sta osob míří do kontrolovaného pásma. Zítra se s nimi setkáme v Záporoží. Děkujeme našemu týmu! Nyní společně s OSN pracujeme na evakuaci dalších civilistů z elektrárny,“ napsal v neděli odpoledne na Twitter Volodymyr Zelenskyj.

Operace dle BBC probíhá v koordinaci OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže. Ani jedna z organizací však nechce z důvodu bezpečnosti civilistů sdělit žádné detailní informace.

Podle ukrajinských představitelů je v průmyslovém komplexu ukryto okolo tisíce civilistů a více než pět set zraněných vojáků. Podle dalších odhadů je v celém městě bez vody, elektřiny a infrastruktury až sto tisíc obyvatel. Z většiny města zbyly jen trosky.

Mariupol je strategicky významné město, které poslední dva měsíce, hned od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu, zažívá neustálé bombardování raketami i bombami, ale také ruské pokusy o pozemní útok a získání kontroly nad městem.

Domů
Sdílet
Diskuse