Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2022 15:20
Čas čtení 0:49
Radim Šlechta

Zajímá tě, jaká je nezaměstnanost ve tvém kraji? Zjisti to v interaktivní mapě

NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podívej se, jaká je míra nezaměstnanosti v jednotlivých krajích České republiky.

Podle aktuálních dat Ministerstva práce a sociálních věcí je v České republice míra nezaměstnanosti 3,4 %. Celkový počet uchazečů o zaměstnání je na počtu 252 873 a hlášených volných pracovních míst je 360 168. S mírou nezaměstnanosti je na tom momentálně nejhůře Ústecký a Moravskoslezský kraj. Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie má Česká republika nezaměstnanost výrazně nižší.

Míra nezaměstnanosti klesla podle MPSV společně s nástupem sezonních prací. „S příchodem jarního období dochází k rozjezdu sezonních prací. Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví a v logistice. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvádí v tiskové zprávě generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je k posledním datům z konce března v Ústeckém kraji. Překročila zde 5 %. Na druhém místě je kraj Moravskoslezský s 5 % a kraj Karlovarský se 4 %. Naopak nejmenší míra nezaměstnanosti je v okresech Praha-východ (1,1 %), Praha-západ (1,5 %) nebo Pelhřimov (1,6 %).

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Ve srovnání s ostatními státy Evropské unie má Česko míru nezaměstnanosti na velmi nízké úrovni. Podle Eurostatu se nezaměstnanost v Evropské unii drží okolo 6 %. Ve státech eurozóny je její hodnota 6,8 %, v ostatních zemích EU 6,2 %. 

Domů
Sdílet
Diskuse