Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 12:16
Čas čtení 0:58
Tereza Šnajdrová

Ukrajina zřejmě ubránila Charkov. Ruské jednotky se stahují z města, píše ISW

Ukrajina zřejmě ubránila Charkov. Ruské jednotky se stahují z města, píše ISW
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Americký Institut pro studium války píše, že ruské jednotky opouštějí okolí Charkova. Ukrajinci prý druhé největší město úspěšně ubránili.

Americký Institut pro studium války uvádí, že ruská armáda pravděpodobně opouští své pozice v Charkově a jeho okolí. Ukrajině se prý druhé největší město, které původně patřilo k hlavním cílům ruských vojsk, podařilo ubránit. Novým cílem ruských jednotek by mohla být kontrola nad Doněckou, Luhanskou a Chersonskou oblastí.

Doporučeno
Je Vladimir Putin smrtelně nemocný? Ruská federální služba označila zprávy o nemoci za fámy Je Vladimir Putin smrtelně nemocný? Ruská federální služba označila zprávy o nemoci za fámy 14. května 2022 6:37

„Ruské armádě se nepodařilo dosáhnout svého cíle a pravděpodobně se rozhodla plně stáhnout ze svých pozic v okolí města Charkov, neboť čelí ukrajinským protiútokům a má k dispozici jen omezené množství posil,“ píše ISW. 

„Zdá se tedy, že Ukrajina v bitvě u Charkova zvítězila. Ukrajinské síly zabránily ruským jednotkám obklíčit Charkov, natož se ho zmocnit, a poté je z okolí města vyhnaly, stejně jako to udělaly s ruskými jednotkami, které se pokoušely zmocnit Kyjeva,“ dodává s tím, že obsazení Charkova patřilo mezi hlavní cíle ruské invaze. 

Do ostřelovaného Charkova se nyní vrací lidé, kteří museli kvůli válce uprchnout. Tamní guvernér však varuje, že „situace zůstává nebezpečná a na oddech je ještě moc brzy“. Oblast by prý navíc mohla být zaminována a je nutné, aby lidé byli opatrní, píše BBC.

Ruské jednotky se prý nyní budou soustředit na dobytí měst Izjum a Doněck, ale také na obklíčení města Severodoněck a Lysyčansk na Donbase.

Doporučeno
Rusko přerušilo dodávky elektřiny do Finska Rusko přerušilo dodávky elektřiny do Finska 14. května 2022 8:41

Válka skončí do konce roku, míní šéf ukrajinské rozvědky

Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov je přesvědčen, že válka skončí do konce roku. „Výsledkem bude, že obnovíme ukrajinskou kontrolu nad celým územím, které jsme ztratili, a to včetně Donbasu a Krymu,“ řekl v rozhovoru pro Sky News.

Domů
Sdílet
Diskuse