Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2022 14:14
Čas čtení 1:14
Tereza Šnajdrová

„Moje tělo, moje volba!“ Tisíce lidí v USA protestovaly proti zákazu interrupcí

„Moje tělo, moje volba!“ Tisíce lidí v USA protestovaly proti zákazu interrupcí
Zdroj: Unsplash/Gayatri Malhotra/volně k použití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nejvyšší soud USA plánuje zrušit verdikt Roe vs. Wade, který americkým ženám zajišťuje od roku 1973 možnost interrupce. Do ulic proto vyšly tisíce lidí protestujících proti návrhu amerických soudců.

Tisíce Američanů vyrazily v sobotu do ulic, aby se postavily proti zrušení verdiktu Roe vs. Wade, který ženám umožňuje podstoupit interrupci. Nejvyšší americký soud jej chce zrušit, a ženám by tak mohlo být odepřeno právo svobodně se rozhodnout, zda si dítě nechají, nebo ne. „Moje tělo, moje volba,“ skandovali protestující v mnoha amerických státech, informují The Guardian a CBS News.

Doporučeno
Billie Eilish, Ariana Grande nebo Olivia Rodrigo. Toto jsou celebrity, které se postavily proti zákazu interrupce v USA Billie Eilish, Ariana Grande nebo Olivia Rodrigo. Toto jsou celebrity, které se postavily proti zákazu interrupce v USA 14. května 2022 12:23

Serveru Politico se začátkem května podařilo získat návrh Nejvyššího soudu v USA, který chce ženám odebrat právo na interrupci. Ačkoliv není návrh na zrušení verdiktu Roe vs. Wade ve finální podobě, soudci potvrdili, že s ním pracují a jejich konečné rozhodnutí padne v červnu či červenci.

Zastánci práva na interrupci ze všech států USA proto v sobotu vyrazili do ulic a Nejvyššímu soudu dali jasně najevo, co si o návrhu myslí. „Moje tělo, moje volba,“ skandovaly tisíce Američanů bojujících za zachování reprodukční svobody. 

Anketa:
Jaký máš názor na interrupci?
Podporuji právo na interrupci, všechny ženy by měly o svých tělech rozhodovat samy
Interrupci nepodporuji v žádných případech
Interrupce by se měla týkat jen případů znásilnění
Podporuji právo na interrupci, všechny ženy by měly o svých tělech rozhodovat samy
100 %
Interrupci nepodporuji v žádných případech
0 %
Interrupce by se měla týkat jen případů znásilnění
0 %
Těhotné ženy Julia Bradley-Cook (vlevo) a Krista Bywater protestují před Nejvyšším soudem ve Washingtonu během shromáždění na podporu práva na interrupci v USA v sobotu 14. května 2022.
Těhotné ženy Julia Bradley-Cook (vlevo) a Krista Bywater protestují před Nejvyšším soudem ve Washingtonu během shromáždění na podporu práva na interrupci v USA v sobotu 14. května 2022. Zdroj: TASR/AP

Protesty se konaly v mnoha státech, od Pittsburghu přes Pasadenu v Kalifornii, Nashville v Tennessee až po Lubbock v Texasu. Největší shromáždění pak proběhla v Chicagu, New Yorku, Los Angeles a dalších velkých městech. V hlavním městě se nespokojení občané sešli u Washingtonova památníku, odkud se vydali k Nejvyššímu soudu obehnanému dvěma řadami bezpečnostních plotů.

Doporučeno
Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? 12. května 2022 7:00

„Ženy by měly mít právo vybrat si, co udělají se svým tělem a svými životy. A nemyslím si, že zákaz potratů potraty zastaví. Jen z nich udělá nebezpečné zákroky, u kterých může žena přijít o život,“ uvedla jedna z protestujících. „Nikdy to nebylo jen o potratech. Je to o kontrole,“ přidala se k ní manželka starostky Chicaga Amy Eshleman.

Mohlo by tě zajímat:
10 skvělých her na mobil - Některé jsou zdarma, některé za pár korun, ale každá z nich nabízí zábavu na dlouhé hodiny. 
Nejlepší romantické filmy na Netflixu
10 nejlepších filmů Toma Cruise
Domů
Sdílet
Diskuse