Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2022 v 18:00
Čas čtení 1:13
Adéla Ježková

FOTO: Mercedes-Benz prodal nejdražší auto na světě, nový majitel za něj dal 142 milionů dolarů

FOTO: Mercedes-Benz prodal nejdražší auto na světě, nový majitel za něj dal 142 milionů dolarů
Zdroj: Mercedes-Benz/propagační materiál/volně k užití
NEWS AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Velmi vzácný Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé z roku 1955, který byl uložen ve sbírce německé automobilky, byl prodán soukromému majiteli za 142 milionů dolarů, což jsou v přepočtu zhruba 3,3 miliardy Kč.

Podle společnosti Hagerty, která sleduje hodnotu sběratelských vozů, je toto auto nejdražším vozem, který byl kdy prodán, upozornil na to server CNN s tím, že peníze z prodeje budou použity na založení celosvětového stipendijního fondu Mercedes-Benz Fund. Totožnost nového majitele vozu zůstává neznámá.

Předchozí rekordní prodejní cena za vůz byla údajně 70 milionů dolarů zaplacených v roce 2018 za Ferrari 250 GTO z roku 1963. 

mercedes-benzmercedes-benzmercedes-benzmercedes-benz
Zobrazit galerii
(10)

Prodaný Mercedes byl jedním ze dvou prototypů 300 SLR Uhlenhaut Coupé. Tyto 67 let staré vozy byly pojmenovány po tehdejším šéfkonstruktérovi Mercedesu Rudolfu Uhlenhautovi a údajně dosahovaly maximální rychlosti 186 km/h. „Automobiloví odborníci a nadšenci po celém světě jej považují za jeden z nejlepších příkladů automobilového inženýrství a designu,“ uvedli zástupci společnosti Mercedes-Benz na webu. Druhý vůz zůstane podle prohlášení ve sbírce muzea.

„Vozy 300 SLR Uhlenhaut Coupé představují milníky ve vývoji sportovních vozů a klíčové historické prvky, které formovaly naši značku. Rozhodnutí prodat jeden z těchto dvou jedinečných sportovních vozů bylo přijato s velmi rozumným odůvodněním – ve prospěch dobré věci,“ uvedl Ola Källenius, předseda představenstva společnosti.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

Model 300 SLR – Super Leicht Rennsport – vychází z technologie úspěšného vozu Formule 1 Silver Arrow W 196 R a podle společnosti tak spojuje „jedinečné kvality sprintera s vytrvalostí maratonského běžce“. Vůz je celý postaven kolem svého mohutného středu: motoru, u něhož se výkon odebírá středem podél osmi válců z lehké slitiny s chromovanými válci. SLR Uhlenhaut Coupé byla v podstatě verze slavného otevřeného závodního vozu Mercedes SLR s pevnou střechou, poháněná osmiválcovým motorem o výkonu 300 koní. 

Vozy Mercedes SLR „Gullwing“ – tak se nazývají kvůli dveřím, které se zvedají jako zakřivená křídla – jsou považovány za jedny z nejžádanějších vozů na světě. Zvláště cenné jsou pak různé vzácné a závodní verze. A to i přesto, že krátce po vývoji těchto vozů Mercedes ukončil svou účast v motoristickém sportu a vozy nebyly nikdy použity v soutěžích.

Domů
Sdílet
Diskuse