Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2022 8:43
Čas čtení 1:16
Radim Šlechta

Amerika má problém se zbraněmi. K regulaci ji nejspíš nepřesvědčí ani masakr v Texasu

Amerika má problém se zbraněmi. K regulaci ji nejspíš nepřesvědčí ani masakr v Texasu
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska/volně k užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Regulace zbraní je podle některých pravicových politiků pouhou agendou demokratů.

Dva dny po střelbě v texaském městečku Uvalde se má ve stejném státu USA uskutečnit shromáždění místních nadšenců do zbraní. Podle některých politiků je potřeba začít americkou kulturu střelných zbraní regulovat, jiní si myslí, že jejich vlastnictví je svobodné právo. Na konferenci vlastníků zbraní se objeví i guvernér Texasu Greg Abbott nebo Donald Trump. Informoval o tom server New York Times.

Zločin rozdělil politiky i občany na dva tábory. Jedni cítí potřebu zbraně regulovat, druzí se chtějí raději vydat cestou umístění ozbrojených složek na „riziková místa“ a vlastnictví zbraní považují za svobodné právo každého Američana. To si myslí i Ted Cruz, republikánský senátor, který se ve městě, kde nyní došlo k jednomu z nejhorších školních útoků, narodil. Do škol chce poslat ozbrojence. Omezení zbraní je podle něj agenda demokratů.

„Když se podíváme do minulosti, víme, co je účinné. Zaměřit se na zločince a uprchlíky,“ řekl Cruz v úterý večer novinářům. „Ale stejně jistě, jako že po noci následuje den, se můžete vsadit, že se najdou demokratičtí politici, kteří budou chtít prosadit svou vlastní politickou agendu, místo aby pracovali na zastavení tohoto druhu strašlivého násilí a na zajištění bezpečnosti všech,“ dodal.

Podobně se k problematice staví i někteří další republikánští politici. „Nechceme brát práva občanům, kteří zákony dodržují,“ uvedl senátor John Barrasso jako odpověď na otázku, zda budou republikáni po útoku chtít zbraně dále regulovat. To je potřeba podle prezidenta Joea Bidena. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Na 100 obyvatel ve Spojených státech momentálně připadá přibližně 120,5 střelné zbraně. Prvenství nese USA s přehledem a velkým náskokem i před republikami bývalé Jugoslávie, Jemenem nebo Irákem. Podmínky nákupu zbraní jsou v některých státech velmi benevolentní. Hromadné vraždy Američany děsí, ale ani ty velkou část z nich nedokážou přesvědčit o tom, že je zbraně potřeba regulovat.

Přísnější kontrolu zbraní se nedaří Bidenovi prosadit ani na federální úrovni. Minulý rok sice Sněmovna reprezentantů schválila návrhy na rozšíření prověrky jako podmínky pro nákup zbraní, v Senátu se ale návrh zastavil.

Domů
Sdílet
Diskuse