Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2022 19:22
Čas čtení 2:06
Vojtěch Vanda ČTK

Premiér Petr Fiala se setká s papežem Františkem

Premiér Petr Fiala se setká s papežem Františkem
Zdroj: TASR/AP/Philippos Christou
NEWS PAPEŽ FRANTIŠEK PETR FIALA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Český premiér a hlava Vatikánu budou hovořit o aktuálních mezinárodních otázkách či české pomoci Ukrajině.

Premiér Petr Fiala (ODS) se příští čtvrtek setká ve Vatikánu s papežem Františkem. Hovořit budou o aktuálních mezinárodních otázkách či české pomoci Ukrajině. Fiala do Vatikánu zamíří z Berlína, kde ve středu vystoupí jako čestný řečník na zasedání Východního výboru německého hospodářství, informoval dnes ČTK Úřad vlády ČR.

Doporučeno
Kanada zkouší dekriminalizaci tvrdých drog. Lidé budou moci držet malé množství kokainu, MDMA a dalších látek Kanada zkouší dekriminalizaci tvrdých drog. Lidé budou moci držet malé množství kokainu, MDMA a dalších látek 1. června 2022 17:14

Fialu ve Vatikánu přijme papež František, předseda vlády bude jednat také se šéfem vatikánské diplomacie kardinálem Pietrem Parolinem. „Jejich rozhovory se dotknou aktuálních mezinárodních otázek a české pomoci napadené Ukrajině a jejím obyvatelům,“ sdělila Strakova akademie.

Do Vatikánu zamíří s premiérem i vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka. „Ve čtvrtek budu s panem premiérem přítomen setkání s papežem Františkem a pak budu mít ve čtvrtek a pátek další odborný program za agendu svého resortu v Římě,“ napsal dnes ČTK Jurečka. Předseda sněmovního klubu občanských demokratů Marek Benda odmítl s odkazem na organizátory cesty komentovat informace, že se delegace zúčastní také.

Macron vs. Fiala

Fiala by se měl v rámci své pracovní cesty setkat i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Jak uvedl server Seznam Zprávy, mělo by se tak stát v úterý.

Mluvčí kabinetu Václav Smolka serveru Seznam Zprávy řekl, že jednání se bude týkat i situace na Ukrajině či podpory jaderné energetiky. Francouzská státní energetická společnost EdF je spolu s americkou firmou Westinghouse a jihokorejskou KHNP ve hře o vybudování nového jaderného bloku elektrárny v Dukovanech. Se šéfem EdF se však Fiala nesetká, i když o to podle serveru Seznam Zprávy měla francouzská strana zájem.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

V Berlíně bude Fiala na pozvání německého hospodářského svazu Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft (OA). Svaz, mezi jehož členy patří velké společnosti jako BASF, Deutsche Bank či Siemens, podporuje hospodářské vztahy Německa se střední a východní Evropou.

Papež v minulosti jednal i se Sobotkou

S papežem Františkem jednal při příležitosti setkání lídrů zemí Evropské unie na summitu v Římě v březnu 2017 tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Františkův předchůdce Benedikt XVI. přijal ve Vatikánu předsedy vlády Jana Fischera v roce 2009 či Petra Nečase (ODS) o tři roky později.

Sobotka při setkání pozval papeže do Česka, což učinili opakovaně prezident Miloš Zeman či bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) při přijetí ve Vatikánu v roce 2019. Prezident Zeman naposledy pozval papeže Františka do České republiky minulý rok, kdy mu popřál k 85. narozeninám. Po návštěvě Vatikánu v roce 2015 uvedl, že František navštíví Česko „v blízké budoucnosti“. Tato pozvání zopakoval podle serveru iROZHLAS.cz v září 2016 i v prosinci 2016. V lednu 2017 jej pozval do Lidic na připomínku 75 let od vypálení vesnice nacisty.

Zatím posledním papežem, který Česko navštívil, byl Benedikt XVI., který v září 2009 sloužil mše pod širým nebem v Brně a ve Staré Boleslavi. Před Benediktem byl v Česku v roce 1997 papež Jan Pavel II.

Mohlo by tě zajímat:
Nejlepší romantické filmy na Netflixu
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé akční a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších hororů 21. století, které tě možná vyděsí a zaujmou více než hollywoodské strašidelné filmy
Domů
Sdílet
Diskuse